Na dnešnom trhu, kde je obrovský výber potravín a sladkostí, sa kvalitná čokoláda z rodinných čokoládovní javí ako skutočný poklad pre tých, ktorí hľadajú nielen lahodnú chuť, ale aj autentickosť a príbeh. Na rozdiel od masovo vyrábanej čokolády, ktorá často obsahuje vyšší podiel cukru a menej kakaa, najkvalitnejšia čokoláda zdôrazňuje bohatosť chuti a hĺbku kakaovej arómy. Tento rozdiel je spôsobený nielen použitými ingredienciami, ale aj starostlivým a často ručným spracovaním, ktoré zabezpečuje jedinečnosť každého kúsku.
Čím je čokoláda z rodinných čokoládovní výnimočná?
Kľúčom k jedinečnosti je predovšetkým ručná výroba a limitované edície, vďaka ktorým je každý výrobok jedinečný. Rodinní čokolatiéri venujú veľkú pozornosť výberu surovín, často spolupracujú priamo s pestovateľmi kakaa, čo im umožňuje získavať tie najlepšie možné suroviny. Príbeh, ktorý sa skrýva za každým kúskom, dodáva čokoláde ďalší rozmer a približuje spotrebiteľom proces jej vzniku.
Tradícia výroby českej čokolády
Za prvej republiky bolo Československo tretím najväčším spracovateľom kakaových bôbov na svete. Práve na toto obdobie a tradíciu sa snažia nadviazať českí remeselní čokolatiéri. Výrobný proces začína nákupom kakaových bôbov priamo od pestovateľov alebo malých družstiev. Tieto bôby sa potom ručne zbierajú, aby sa zabezpečilo, že sa vyrobí len tá najlepšia čokoláda. Po dôkladnej kontrole sa bôby pražia, lúpajú a melú.
Ako sa vyrába čokoláda?
Po mletí je dobré nechať čokoládu niekoľko týždňov odpočívať. Potom nasleduje proces temperovania, ktorý zahŕňa zahrievanie, chladenie a opätovné zahrievanie, čo pomáha zjednotiť kryštalickú štruktúru čokoládového masla a dodáva čokoláde hladký povrch, správnu mieru lomu (pekne sa láme) a tiež trvanlivosť. Čokoláda sa potom plní do foriem, chladí a nakoniec ručne balí.
Pri veľkovýrobe sa kakaová hmota často odoberá ako hotový polotovar. Každá čokoláda by mala mať vždy rovnakú chuť a byť lacná! Kakaové maslo, najcennejšia zložka, sa nahrádza stuženým rastlinným tukom - najmä palmovým. Za niekoľko hodín sa kakaový prášok, minimálne množstvo kakaového masla, rastlinný tuk, cukor a emulgátor zmiešajú a vznikne jednoliata čokoláda.
Prečo kupovať kvalitnú čokoládu u nás?
- Čokoládu, ktorá je na sklade, môžeme dodať už na druhý deň po objednaní!
- Máme široký sortiment kávových a čajových výrobkov, ako aj vlastný výber kávy.
- Potrebujete poradiť? Naša zákaznícka podpora je tu pre vás.