Pre správne fungovanie nášho e-shopu (nastavenia ochrany osobných údajov)

Súhlas nám umožňuje pracovať na vylepšovaní celej stránky, aby ste sa nemuseli neustále prihlasovať, aby vyhľadávanie fungovalo správne a aby ste vďaka personalizácii nedostávali reklamy na niečo, čo vás nezaujíma a čo ste nikdy nevideli. Na to potrebujeme váš súhlas na spracovanie súborov cookie.

Kliknutím na "Rozumiem" súhlasíte s tým, aby sme mohli používať analytické a reklamné súbory cookie tretích strán.

S vašimi údajmi budeme zaobchádzať s rešpektom. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať alebo zmeniť. Ďakujeme!

Rozumiem Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie

Pre niektorých je káva piccolo neexistujúci nápoj, iní tvrdia, že si kávu piccolo pravidelne doprajú vo svojej obľúbenej kaviarni.

Podobne ako existencia yettiho nebola nikdy spoľahlivo dokázaná a mnohí odborníci jeho existenciu jednoznačne popierajú, skutoční odborníci na kávu si stoja za svojím tvrdením, že káva piccolo neexistuje. Podľa nich je to len obyčajné espresso. Napriek tomu sa tento pojem v našej krajine uchytil a nebude ťažké nájsť očitých svedkov, ktorí kávu piccolo videli na vlastné oči. Ako je to možné?

Český fenomén s talianskymi koreňmi

Taliansky výraz "piccolo" (v preklade "malý") sa v porevolučnej ére uchytil v českých kaviarňach. Turisti z Apeninského polostrova sa zhrozili nášho poňatia kávy a naučili sa objednávať "malé" - teda "piccolo" espresso. Tento termín sa udomácnil v českých lúkach a hájoch, hoci do kávovej terminológie určite nezapadá.

Obľúbená u protinožcov

Ale zďaleka nie sme jediní, kto si objednáva oficiálne neexistujúcu kávu. Káva Piccolo je v Austrálii prekvapivo populárna. Pod kontroverzným pojmom sa skrýva ristretto so šľahačkou.

Keď ide o piccolo, tak jedine latté

Ak na vás barista niekde zakričí, že "piccolo neexistuje", môžete oponovať tvrdením, že piccolo latté existuje. A budete mať pravdu. Odborníci tento kávový nápoj definujú ako jeden diel espressa (20-30 ml) a dva diely našľahaného mlieka (40-60 ml). Výsledkom je, že piccolo má silnejšiu kávovú chuť ako latté, ale je menej intenzívna ako čisté espresso.

Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

A náš názor na humbuk okolo kávy piccolo?

V čom sa zhodneme, že káva by mala byť kvalitná, správne pripravená, chutná a evokovať priateľstvo všetkých, ktorí sa pri nej stretnú? Niekedy je jednoducho čas zbytočne sa neškľabiť, ale radšej si vychutnať skvelý kofeínový nápoj s dobrými priateľmi.

Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.