Pre správne fungovanie nášho e-shopu (nastavenia ochrany osobných údajov)

Súhlas nám umožňuje pracovať na vylepšovaní celej stránky, aby ste sa nemuseli neustále prihlasovať, aby vyhľadávanie fungovalo správne a aby ste vďaka personalizácii nedostávali reklamy na niečo, čo vás nezaujíma a čo ste nikdy nevideli. Na to potrebujeme váš súhlas na spracovanie súborov cookie.

Kliknutím na "Rozumiem" súhlasíte s tým, aby sme mohli používať analytické a reklamné súbory cookie tretích strán.

S vašimi údajmi budeme zaobchádzať s rešpektom. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať alebo zmeniť. Ďakujeme!

Rozumiem Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie

Na čo si dať pozor a podľa akých parametrov vybrať zelený čaj, ktorý bude chutiť a zároveň prospeje vášmu zdraviu?

Vstúpiť do obchodu s čajom a na otázku, aký preferujete, povedať, že si chcete kúpiť zelený čaj, je rovnaké, ako keby ste v autosalóne povedali, že si chcete kúpiť auto. Je potrebné položiť otázku "ČO"!

Až pri zelenom čaji to nie je jednoduché. V kamennom obchode vás výberom prevedie vyškolený personál, ALE pri nákupe online v e-shope musíte vedieť, čo hľadať.

Nechceme vás školiť v rôznych druhoch, to je ďalšia úroveň. Teraz si vysvetlíme tie najjednoduchšie základy výberu kvalitného zeleného čaju.

Mal by byť zelený

Keď je zelený, tak je naozaj zelený! Tento druh čaju neprechádza procesom fermentácie ako napríklad čierny čaj, čo znamená, že sušené lístky zeleného čaju by mali byť skutočne zelené.

Pravda je, že ak uvaríte kvalitný zelený čaj, vznikne tekutina svetlozelenej olivovej farby. A uvarené lístky získajú opäť svoju charakteristickú zelenú farbu. V prípade nekvalitného čaju budú lístky po sparení hnedé alebo dokonca čierne.

Záujem o jeho pôvod

Predajca kvalitného čaju by mal garantovať pôvod svojho tovaru. Mal by mať informácie o krajine pôvodu, ako aj o tom, či bol čaj vypestovaný podľa zásad ekologického poľnohospodárstva. Zvyčajne sa stretnete s formuláciou "ekologicky pestovaný čaj". Verte, že vôbec nie je zbytočné vedieť, odkiaľ váš čaj pochádza a za akých podmienok bol vypestovaný.

PREFERENČNE SYMPETICKÉ A ČISTÉ CELÉ LISTY

Ak si chcete naozaj pochutnať a zároveň získať z nápoja všetky dostupné zdravotné benefity, vhodnejší je čaj vyrobený zo sušených celých listov. Vtedy si môžete vychutnať tú správnu chuť, omamnú arómu a optimálny obsah všetkých cenných živín.

Kvalitu nehľadajte v lacnom čaji vo vrecúškach, čajové lístky sú rozdrvené a vrecúška sú často naplnené v podstate "čajovým prachom" - odpadom z výroby čajov najvyššej kvality.

Nenechajte sa zmiasť tým, že aj takto pripravený čaj bude mať prekvapivo sýtu farbu. V každom prípade mu bude chýbať typická aróma a chuť, pretože neobsahuje dostatok éterických olejov zodpovedných za tieto vlastnosti.

Je určite možné kúpiť kvalitné vreckové čaje, hoci nepochybne nikdy nedosiahnu kvalitu prvotriedneho vareného čaju.

KONTROLA PODVODU

Pravidlom je, že čaj by sa mal spotrebovať do 12 mesiacov od jeho spracovania. Treba však poznamenať, že nie je ľahké dohnať dátum spracovania čajových lístkov. Na obale sa uvádza, kedy bol čaj zabalený, nie kedy ho spracoval pestovateľ. A čajové lístky často prejdú dlhú cestu + niekoľkokrát zmenia majiteľa, kým sa dostanú na pulty obchodov alebo e-shopov.

ČO ZELENÝ ČAJ OBSAHUJE

Keď už viete, na čo sa zamerať pri výbere zeleného čaju, môžeme vám povedať, čo taký kvalitný čaj obsahuje...

POLYFENOLY

Prírodné látky, ktorým vďačí za svoju typickú chuť. Čím viac polyfenolov konkrétny druh čaju obsahuje, tým viac horkosti a charakteristickej trpkosti pri jeho pití pocítite.

KATECHÍNY A INÉ ANTIOXIDANTY

Do tejto skupiny patrí často skloňovaný EGCG (epigalokatechín galát), veľmi silný antioxidant, ktorý nás chráni pred negatívnymi účinkami voľných radikálov. Ide teda o látky s preukázateľným prínosom pre naše zdravie.

ENZYMY

Enzýmy v zelenom čaji nenarúšajú chuť výsledného nápoja. Každopádne sú zodpovedné za zmenu farby odtrhnutého čajového lístka. Práve ony spôsobujú, že sa sýtozelená farba mení na hnedastú.

AMINOXYLYNY

Môže sa to zdať prekvapujúce, ale zelený čaj skutočne obsahuje aminokyseliny. Najväčšie zastúpenie tu má teanín, ktorý nie je v rastlinnej ríši vôbec rozšírený. Okrem čaju sa nachádza v listoch stromu Ilex Guayusa a v jednom druhu húb. V každom prípade teanín stojí za pozitívnymi účinkami zeleného čaju na našu psychiku. Navodzuje pocit uvoľnenia a potláča stres.

SUPER TÓNY

V súvislosti s čajom sa o nich veľa nehovorí. Napriek tomu ide o látky, ktoré výrazne ovplyvňujú arómu nápoja. V závislosti od druhu prchavých látok obsiahnutých v danom druhu zeleného čaju si môžete vychutnať bylinné alebo drevité arómy, kvetinové arómy atď.

KÁVA

Je neoddeliteľnou súčasťou zeleného čaju, hoci si to mnohí spotrebitelia neuvedomujú. Samozrejme, závisí to od druhu čaju. Niektoré druhy obsahujú menej kofeínu (napríklad Kukicha), zatiaľ čo iné (Gyokura alebo matcha) ponúkajú viac tejto povzbudzujúcej látky. Inak platí, že čím mladší je čajový lístok pri odtrhnutí, tým viac kofeínu obsahuje. Má to svoj dôvod, pretože kofeín v mladých výhonkoch chráni rastlinu pred hmyzom. Staršie, tvrdšie listy už túto ochranu nepotrebujú.

Ako sa mení zloženie po napustení horúcou vodou

Varenie v chladnejšej (alebo studenej) vode je spôsob, ako znížiť obsah kofeínu vo výslednom nápoji. Pri vyšších teplotách sa totiž do vody uvoľňuje viac kofeínu. A rovnako aj katechíny zodpovedné za horkú chuť. Teda menej horký zelený čaj s menším množstvom kofeínu si vyžaduje lúhovanie v chladnejšej vode a naopak.

Prečo sa určite oplatí poznať zelený čaj, pretože potom budete mať jasnú predstavu o tom, ktorý si vybrať a ako ho pripraviť.