Pre správne fungovanie nášho e-shopu (nastavenia ochrany osobných údajov)

Súhlas nám umožňuje pracovať na vylepšovaní celej stránky, aby ste sa nemuseli neustále prihlasovať, aby vyhľadávanie fungovalo správne a aby ste vďaka personalizácii nedostávali reklamy na niečo, čo vás nezaujíma a čo ste nikdy nevideli. Na to potrebujeme váš súhlas na spracovanie súborov cookie.

Kliknutím na "Rozumiem" súhlasíte s tým, aby sme mohli používať analytické a reklamné súbory cookie tretích strán.

S vašimi údajmi budeme zaobchádzať s rešpektom. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať alebo zmeniť. Ďakujeme!

Rozumiem Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie

Vo svete existujú dva základné druhy kávy, teda rastliny kávovníka, a to Kávovník arabský, skrátene Arabica a Kávovník statný, tj. Káva Robusta.

Káva Arabica | káva Robusta

porovnanie arabica vs. robusta

Prevládajúci typ: r - robusta, a - arabica, m - oboje podobne

Káva Arabica

Kávovník typu Arabica je náročnejšia na pestovanie, vyžaduje viac starostlivosti aj lepšie podnebie - toto sa opäť premieta do ceny, ktorá je výrazne vyššia. Oproti robuste sa vyznačuje oveľa lepším arómu aj samotnú chuťou. Zaujímavosťou tiež je, že oproti robuste obsahuje cca polovičné množstvo kofeínu. Čo sa týka podielu na svetovej produkcii, tak arabica zaberá oveľa väčší podiel, konkrétne cca 80%. V dobrých kaviarňach je samozrejmosťou podávať kávu z čerstvo upraženej 100% arabicy. Avšak v niektorých kaviarňach, ktoré si nezakladajú na výberové káve či výbere dodávateľov, si môžete nevedomky "pochutnať" aj na káve, ktorá obsahuje prímes robusty, čím dochádza k degradácii celého nápoja.

Chceli by ste ochutnať čerstvú kávu 100% arabica? Pozrite sa na E-SHOP. Kávu pražíme každých 14 dní a nevedem "vyskúšané regálové ležiaky" :)

Káva Robusta

V krátkosti možno povedať, že hlavnými rozdiely medzi kávou odrody arabica a robusta sú cena a kvalita. Kvalita robusty je výrazne nižšia, má často veľmi zemitú, pre niekoho až nepríjemnú chuť. Druhým výrazným rozdielom je cena, ktorá je cca polovičná voči kávovníka typu arabica - to má svoje opodstatnenie. Káva robusta plodí už za 2-3 roky, je menej náročná na pestovanie a aj odolnejšie voči škodcom (nepotrebuje toľko herbicídov), to všetko má vplyv na cenu, a tak je veľmi často používaná v kávových zmesiach, kde výrobcom zlacňuje výrobné náklady, dalo by sa povedať, že takto často aj trochu klamú spotrebiteľov. Kávu typu robusta nájdete aj v rádoby kvalitných značkových zmesiach a v Taliansku je dokonca povolené ponúkať kávu s označením 100% arabica aj v prípade, že obsahuje až 10% kávy typu robusta. Avšak na káve typu robusta nie je nič zlého, pokiaľ je správne označená. Vďaka svojmu vyššiemu obsahu kofeínu má zvýšené povzbudzujúce účinky - je vhodná pre poriadnej "nakopnutie". Milovníci kávy si na nej však pochutnávajú len veľmizřídka.Je však dobre využiteľná ako životabudič.

Výber kávy - Arabica alebo Robusta?

Výber je teda na Vás - ak patríte medzi gurmánov a radi si doprajete vysoko kvalitnú kávu, ktorú si vychutnáte pre jej chuťové nuansy a jemnosť - nemožno inak ako odporučiť kávu druhu Arabica.

Ak však patríte medzi tú časť populácie, ktorá hrnček kávy užíva iba ako akýsi stimulant v podobe dodávky kofeínu, tak káva druhu Robusta určite nie je zlou voľbou.

Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.