Pre správne fungovanie nášho e-shopu (nastavenia ochrany osobných údajov)

Súhlas nám umožňuje pracovať na vylepšovaní celej stránky, aby ste sa nemuseli neustále prihlasovať, aby vyhľadávanie fungovalo správne a aby ste vďaka personalizácii nedostávali reklamy na niečo, čo vás nezaujíma a čo ste nikdy nevideli. Na to potrebujeme váš súhlas na spracovanie súborov cookie.

Kliknutím na "Rozumiem" súhlasíte s tým, aby sme mohli používať analytické a reklamné súbory cookie tretích strán.

S vašimi údajmi budeme zaobchádzať s rešpektom. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať alebo zmeniť. Ďakujeme!

Rozumiem Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie

čerstvá kávaVeľmi často sa v našej predajni stretávame s tým, že zákazníci si chcú kúpiť čerstvo praženú kávu, ale nechcú, aby bola kyslá. Domnievame sa, že tento pocit sa v každom takomto novom zákazníkovi vytvoril dlhodobým pitím nekvalitnej a starej kávy z obchodných reťazcov.

Takáto kyslá káva naozaj nie je dobrá a bez cukru a mlieka sa takmer nedá piť.Ale za jej chuť určite nemôže prirodzená kyslosť kávy (acidita).

Prečo je káva kyslá

Premýšľali ste niekedy nad tým, čo je vlastne káva? Pravdepodobne si hovoríte, že káva je len káva. Káva je jednoducho ovocie. A tak ako väčšina ovocia, aj káva má prirodzenú kyslosť.

Ak by to tak nebolo. Ak si na prechádzke v lese natrháte divoké maliny alebo čučoriedky, určite si nemyslíte, že ich prirodzená mierna kyslosť je zlá. Rovnako je to aj s kávou.

Dobrá káva by mala byť vyvážená. Mierny nádych kyslosti by mala nahradiť opojná sladká dochuť.

Ako znížiť kyslosť kávy

Kúpte si čerstvo uvarenú kávu a ste na polceste. Objavíte všetky chute a vône, ktoré môžete nájsť v jednej šálke kávy, a nebudete chcieť otupiť chuť kávy cukrom alebo mliekom. Prirodzená ľahká kyslosť kávy z čerstvo upražených zŕn bude chutiť rovnako, ako keď sa zahryznete do svojho obľúbeného letného ovocia.

Ďalšie možné dôvody

  • Ak voda počas extrakcie prúdi cez kávu príliš rýchlo, všetky látky nemajú čas prejsť do vody. Výsledkom je nevýrazná chuť s kyslými tónmi.
  • Ak sú kávové zrná mleté príliš hrubo, prepúšťajú vodu príliš rýchlo, čo vedie k kyslej káve.
  • To môže byť zhoršené nízkou teplotou vody počas toku.
  • Také kávové zrná pochádzajú z určitého regiónu, ktorý poskytuje ovocnejšiu špecifikáciu chuti.
Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.

Obľúbené kávy bez kyslosti