Pre správne fungovanie nášho e-shopu (nastavenia ochrany osobných údajov)

Súhlas nám umožňuje pracovať na vylepšovaní celej stránky, aby ste sa nemuseli neustále prihlasovať, aby vyhľadávanie fungovalo správne a aby ste vďaka personalizácii nedostávali reklamy na niečo, čo vás nezaujíma a čo ste nikdy nevideli. Na to potrebujeme váš súhlas na spracovanie súborov cookie.

Kliknutím na "Rozumiem" súhlasíte s tým, aby sme mohli používať analytické a reklamné súbory cookie tretích strán.

S vašimi údajmi budeme zaobchádzať s rešpektom. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať alebo zmeniť. Ďakujeme!

Rozumiem Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie

...ktoré tri druhy kávy môžu urobiť najväčší vietor vo vašej peňaženke?

Moderný svet sa vyžíva v neobvyklých, výnimočných a jedinečných veciach a túžba mať niečo nezvyčajné v kombinácii s ochotou zaplatiť za to dych vyrážajúce sumy sa nevyhýba ani káve.

  1. miesto - BLACK IVORY

za 1 kg zaplatíte približne 2 500 amerických dolárov

Ak ste na zlatú medailu tipovali tzv. civet kávu, mali by ste vedieť, že v roku 2012 ju na pomyselnom tróne vystriedala tzv. slonia káva, ktorá pochádza zo severného Thajska. Aj v tomto prípade ide o kávu, ktorá sa do kávovaru dostane po prechode tráviacim traktom iného cicavca (slona).

V prípade čiernej kávy zo slonoviny sa slonom na konzumáciu ponúkajú len tie najkvalitnejšie kávové zrná Arabica, pričom z 33 kilogramov kávových zŕn sa získa 1 kilogram konečného produktu.

Túto sloniu kávu ponúkajú výlučne vybrané luxusné hotely a reštaurácie s michelinskými hviezdičkami na Maldivách a v Thajsku, takže niet pochýb o tom, že jej osobitnú chuť si vychutná len pár vyvolených (vraj má čokoládové tóny a úplne chýba akýkoľvek náznak horkosti).

  1. miesto - KOPI LUWAK

za 1 kg zaplatíte až 1 300 amerických dolárov

Pod názvom "kopi luwak" sa neskrýva nič iné ako káva "civet". Teda káva, na ktorej pred pražením hodovali drobné cicavce podobné kunám, zmije škvrnité. Svoju stravu z hmyzu radi obmieňajú s plodmi kávovníka. Kávové zrno však nestrávia, ale vylučujú ho vo fermentovanom stave. Káva kopi luwak sa fermentáciou v tráviacom trakte cibéb zbavuje horkých látok a z takto "upravených" zŕn vzniká jemná, aromatická káva s neobvyklou chuťou.

Podľa zdrojov sa ročne vyprodukuje približne 250 kilogramov civetovej kávy, čo je nepochybne jedným z dôvodov jej vysokej ceny. A možno tušíte, že takáto káva nebude vždy pochádzať z trusu divokých civiet. Často sú tieto zvieratá chované umelo na farmách v dosť pochybných podmienkach, nezriedka až za hranicou krutosti. Potom, samozrejme, musí každý spotrebiteľ zvážiť podľa vlastného svedomia, či je riziko, že jeho káva kopi luwak bude vykúpená utrpením zvierat, únosné.

  1. miesto - FINCA EL INJERTO

za 1 kg zaplatíte 1 100 amerických dolárov

Táto káva Finca el injerto z Guatemaly je označovaná za "kráľovnú kvality", pochádza z ekologickej rodinnej farmy, ktorá dodržiava postupy ekologického poľnohospodárstva. Je to prvá kávová farma v Guatemale, ktorá získala certifikát "CO2 neutrálna". Rodina Aguirre pestuje kávovníky vo vysokej nadmorskej výške, pod korunami stromov a na veľmi úrodnej pôde. Ich plody sa vyznačujú veľmi malými zrnkami.

V zozname medailistov nájdete napríklad.

  • Káva SAINT HELENA pochádza z ostrova, kde Napoleon Bonaparte strávil posledné roky svojho života. Má jemnú kvetinovú vôňu s tónmi citrusov a karamelu.

  • Káva HACIENDA LA ESMERALDA sa pestuje na juhozápadných svahoch Panamy. Zbiera sa výlučne ručne a má príjemnú orechovú chuť s nádychom horkej čokolády.

  • OSPINA káva pestovaná v tropických lesoch kolumbijských Ánd. Pôda bohatá na sopečný popol jej očividne prospieva. Toto úrodné miesto si vybral zakladateľ farmy Mariano Ospina Rodriguez v roku 1835. Jeho zásluhou sa v Kolumbii čoskoro začala vyrábať jedna z najlepších káv na svete.

Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.