Pre správne fungovanie nášho e-shopu (nastavenia ochrany osobných údajov)

Súhlas nám umožňuje pracovať na vylepšovaní celej stránky, aby ste sa nemuseli neustále prihlasovať, aby vyhľadávanie fungovalo správne a aby ste vďaka personalizácii nedostávali reklamy na niečo, čo vás nezaujíma a čo ste nikdy nevideli. Na to potrebujeme váš súhlas na spracovanie súborov cookie.

Kliknutím na "Rozumiem" súhlasíte s tým, aby sme mohli používať analytické a reklamné súbory cookie tretích strán.

S vašimi údajmi budeme zaobchádzať s rešpektom. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať alebo zmeniť. Ďakujeme!

Rozumiem Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie

Ako dobre poznáte rôzne druhy zrnkovej kávy? A viete, ako sa od seba líšia?

Keď sa povie "druhy kávy", väčšina ľudí si predstaví rozdiel medzi espressom, cappuccinom alebo latte. Teraz však nebudeme hovoriť o druhu nápoja, ale pôjdeme až ku koreňom, lepšie povedané, ku kávovému zrnu. A tie sa vyrábajú v mnohých variantoch. Zoznámime sa so štyrmi najčastejšími.

Káva Arabica

70 % svetovej produkcie kávy je arabica (Coffee arabica), a to z dobrého dôvodu. Predovšetkým má sladšiu chuť a nižšiu kyslosť.

Najväčším vývozcom tejto kávy je určite Brazília, ale vysokokvalitná úroda pochádza aj z niekoľkých ďalších krajín. Arabica sa pestuje vo vyšších nadmorských výškach v oblastiach, kde je dostatok dažďa. Vzhľadom na náročnosť pestovania je jej cena o niečo vyššia, ale mnohí milovníci kvalitnej kávy si za nezabudnuteľnú chuť arabiky radi priplatia.

Kávu Arabica vám prinášame z Brazílie , ako aj Guatemaly, Kostariky, Kuby, Etiópie, Kolumbie alebo Kolumbie. Ak neviete, ktorú destináciu si vybrať, odporúčame vám výhodný balíček Arabica z celého sveta.

Káva Robusta

Druhú priečku v obľúbenosti a rozšírenosti zaujíma káva Coffe caniphora alias Robusta, ktorá pravdepodobne dostala svoje meno podľa výraznej, charakteristickej chuti.

vysoký obsah kofeínu, vďaka čomu je tiež odolnejšia ako arabica z hľadiska pestovateľských požiadaviek, pretože kofeín pôsobí v rastline ako prirodzený repelent proti hmyzu.

Často sa stretnete so zmesou Arabiky a Robusty (zvyčajne v pomere 3:1). Ak si však chcete vychutnať Robustu ako takú s jej typickou čokoládovou chuťou, vyberte si jednodruhovú kávu.

Medzi menej známe a menej rozšírené druhy kávovníka patria Coffee liberica a Coffee liberica variant Dewevrei.

Káva Liberica

Rastie len v špeciálnych klimatických podmienkach, takže úroda býva malá. Ak však budete mať niekedy možnosť ochutnať Libericu, určite tak urobte. Môžete očakávať ovocnú až kvetinovú vôňu a mierne drevitú chuť.

Káva Excelsa

V skutočnosti ide o príbuznú kávu Liberica, ktorá rastie predovšetkým v juhovýchodnej Ázii a tvorí len zlomok celkovej produkcie kávy. Jeho chuť sa vyznačuje silnejšou kyslosťou s ovocným nádychom. Určite má svojich zástupcov.

V našom e-shope sa držíme tradičných odrôd, najmä Arabica.

Kto by chcel ochutnať Robustu, dovážame ju priamo z Indie, takže bola spracovaná tradičným jedinečným spôsobom, vďaka ktorému je naozaj silná a veľmi intenzívna.

Môžete tiež vyskúšať zmesi, na espresso tu nájdete perfektnú Pura Vida - kombináciu Robusty a piatich druhov Arabiky, a Kávu Trung Nguyen, ktorá si sem váži cestu z Vietnamu a okrem Arabiky a Robusty obsahuje aj Chari a Catimor.

Rod kávovníkov má celkovo až sto rôznych zástupcov, ale zďaleka nie všetky sa umelo pestujú na výrobu kávy.

Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.