Pre správne fungovanie nášho e-shopu (nastavenia ochrany osobných údajov)

Súhlas nám umožňuje pracovať na vylepšovaní celej stránky, aby ste sa nemuseli neustále prihlasovať, aby vyhľadávanie fungovalo správne a aby ste vďaka personalizácii nedostávali reklamy na niečo, čo vás nezaujíma a čo ste nikdy nevideli. Na to potrebujeme váš súhlas na spracovanie súborov cookie.

Kliknutím na "Rozumiem" súhlasíte s tým, aby sme mohli používať analytické a reklamné súbory cookie tretích strán.

S vašimi údajmi budeme zaobchádzať s rešpektom. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať alebo zmeniť. Ďakujeme!

Rozumiem Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie

Tak ako mnoho iných produktov, aj výberovú kávu si môžete kúpiť v takzvanej bio kvalite. Otázkou samozrejme je, či výhody pre spotrebiteľa a planétu stoja za tieto peniaze.

Čo vám môže ponúknuť organická káva?

Aby nestačilo vyberať si medzi odrodami, značkami a pražiarňami, spotrebitelia kávy stoja pred otázkou, či si vybrať konvenčnú (konvenčne pestovanú) alebo organickú kávu, ktorá spĺňa požiadavky takzvanej organickej kvality. Správne rozhodnutie môžete urobiť za predpokladu, že máte dostatok informácií.

Keďže je káva veľmi žiadanou komoditou, na uspokojenie celosvetového dopytu sa ročne vypestuje viac ako deväť miliárd kilogramov kávy.

Ako sa líšia podmienky pestovania konvenčnej a organickej kávy?

Pri bežnom pestovaní sa zvyčajne používajú odrody, ktoré uprednostňujú priame slnečné svetlo. Rastú na veľkých poliach (často v oblastiach, kde boli vyklčované lesy), kde nie je možné počítať s dostatočnou prirodzenou ochranou proti škodcom (vtáky alebo jašterice loviace hmyz atď.) a chorobám, čo si vyžaduje používanie chemickej ochrany (insekticídy, pesticídy, herbicídy). Na zvýšenie výnosov sa takéto polia hnoja umelými hnojivami.

Naproti tomu organická organická káva zvyčajne pochádza z odrôd rastúcich v tieni stromov, ktoré sa kvôli nim nemusia vyrúbať. Samozrejme, zber nie je taký rýchly a pohodlný, takže pestovateľ nemôže počítať s takými vysokými výnosmi. V záujme zachovania ekologickej kvality nie je možné používať syntetické hnojivá ani ošetrovať kávovníky chemickými postrekmi. Pestovanie takejto kávy je náročnejšie a konečný produkt je logicky drahší.

Stojí za to investovať viac peňazí do organickej kávy?

Alebo ako má BIO káva výhodu? Predovšetkým organická káva obsahuje viac cenných antioxidantov. V istej štúdii sa ukázalo, že organická káva je z hľadiska obsahu antioxidantov a antioxidačnej aktivity lepšia ako bežná káva. Vždy však treba zohľadniť aj ďalšie faktory, ako napríklad proces praženia a spôsob prípravy kávy.

Naprosto nezanedbateľným faktom však je, že kupovanie organickej kávy je dobré pre životné prostredie.

Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

Zdroje:

Barstow, Cynthia. Sprievodca ekologickými potravinami: Čo je dobré pre Zem, je dobré aj pre vás. Gabriola, B.C.: New Society, 2002

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7222172/

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.