Pre správne fungovanie nášho e-shopu (nastavenia ochrany osobných údajov)

Súhlas nám umožňuje pracovať na vylepšovaní celej stránky, aby ste sa nemuseli neustále prihlasovať, aby vyhľadávanie fungovalo správne a aby ste vďaka personalizácii nedostávali reklamy na niečo, čo vás nezaujíma a čo ste nikdy nevideli. Na to potrebujeme váš súhlas na spracovanie súborov cookie.

Kliknutím na "Rozumiem" súhlasíte s tým, aby sme mohli používať analytické a reklamné súbory cookie tretích strán.

S vašimi údajmi budeme zaobchádzať s rešpektom. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať alebo zmeniť. Ďakujeme!

Rozumiem Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie

Aby ste si svoju obľúbenú kávu naozaj vychutnali, musíte sa o kávovar, ktorý používate na jej prípravu, riadne starať.

Prečo odstraňovať vodný kameň z kávovaru?

Jednoducho preto, že ak chcete, aby váš kávovar fungoval bezchybne, musíte mu na to vytvoriť podmienky. Rovnako ako pri pravidelnom servise auta je dobré čistiť kávovar vo vhodných intervaloch. Otázkou je, ako často ho servisovať. To však samozrejme závisí od viacerých faktorov:

  • frekvencia používania kávovaru - je rozdiel, či kávovar pripraví dve alebo dvanásť šálok kávy denne, čím častejšie sa používa, tým kratšie by mali byť intervaly čistenia, zvyčajne sa pre domáce kávovary odporúča interval 3-6 mesiacov;

  • tvrdosť vody - ak máte tvrdú vodu bohatú na minerály (najmä vápnik), musíte počítať s intenzívnejšou tvorbou usadenín v kávovare a potrebou častejšieho čistenia.

Ako sú usadeniny v kávovare škodlivé?

V prvom rade môžu narušiť správne fungovanie spotrebiča. Ak sa vyskytnú na vykurovacom telese, spomalia proces ohrievania vody, takže kávovar spotrebuje na prípravu kávy viac energie. Časom by potom mohli usadeniny zásadne poškodiť vykurovacie teleso a úplne vyradiť spotrebič z prevádzky.

Dôležité je tiež pamätať na to, že usadeniny môžu byť miestom, kde sa škodlivé baktérie množia a potom sa vylúhujú do hotového nápoja.

A v neposlednom rade môžu usadeniny negatívne ovplyvniť výslednú chuť kávy.

Ako sa ich zbaviť a čo použiť

Ideálne je použiť špeciálny čistiaci prostriedok na odstránenie vodného kameňa z kávovaru. Samozrejme, že sa stretnete s viacerými spôsobmi čistenia kávovaru pomocou octu alebo kyseliny citrónovej, ale mali by ste vedieť, že na zachovanie funkčnosti spotrebiča sa obe látky musia používať v správnej koncentrácii, t. j. zriedené.

Kvalitné odvápňovače sú navrhnuté špeciálne na tieto účely, takže si môžete byť istí, že vášmu kávovaru neuškodia.

Všeobecne postupujte podľa návodu na použitie, ktorý najdete na vybranom čistiacom prostriedku.

  • naplňte nádrž na vodu roztokom na odstraňovanie vodného kameňa;

  • zapnite kávovar a nechajte prúdiť vodu a roztok na odstraňovanie vodného kameňa;

  • dobre vypláchnite nádrž, naplňte ju čistou vodou, zapnite stroj a nechajte pretiecť všetku vodu;

  • Postup z predchádzajúceho bodu zopakujte 2-3-krát, aby ste zo spotrebiča odstránili všetok čistiaci roztok.

Ak potrebujete odstrániť vodný kameň a iné nečistoty z príslušenstva kávovaru (sitko alebo jednotlivé súčasti páky, mlynček na kávu atď.), môžete ich ponoriť do roztoku na odstraňovanie vodného kameňa (zvyčajne stačí približne 30 minút), vyčistiť ich kefkou a potom dôkladne opláchnuť tečúcou vodou.

Postarajte sa o svoj kávovar a on sa zasa postará o to, aby ste mali na stole vždy skvelú kávu.

Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.

Príslušenstvo na odstraňovanie vodného kameňa z kávovaru: