Pre správne fungovanie nášho e-shopu (nastavenia ochrany osobných údajov)

Súhlas nám umožňuje pracovať na vylepšovaní celej stránky, aby ste sa nemuseli neustále prihlasovať, aby vyhľadávanie fungovalo správne a aby ste vďaka personalizácii nedostávali reklamy na niečo, čo vás nezaujíma a čo ste nikdy nevideli. Na to potrebujeme váš súhlas na spracovanie súborov cookie.

Kliknutím na "Rozumiem" súhlasíte s tým, aby sme mohli používať analytické a reklamné súbory cookie tretích strán.

S vašimi údajmi budeme zaobchádzať s rešpektom. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať alebo zmeniť. Ďakujeme!

Rozumiem Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie

Píše sa rok 1805 Napoleona čaká víťazstvo v bitke pri Slavkove a vo viedenských kaviarňach môžu milovníci kávy prvýkrát počuť slovo „kapuziner“. Názov podľa všetkého odkazoval na hnedú farbu mníšskeho šatu radu kapucínov. Podľa množstva zdrojov išlo o predchodcu dnešného cappuccina a išlo v podstate o kávu so smotanou a cukrom. Stále ale ešte zostáva skoro celé storočie do chvíle, keď uzrie svetlo sveta prvý prístroj na espresso. A cappuccino - kapučíno, ako ho dnes poznáme, sa bez tradičného espressa rozhodne nezaobíde.

CAPPUCCINO – káva, ktorá má pod čiapkou

Prvé zmienky o cappuccine v dnešnej podobe spadajú do tridsiatych rokov minulého storočia, kedy si Taliani vychutnávali kávu s našľahanou smotanou a škoricovým či čokoládovým posypom. O pár rokov neskôr už pustošila Európu a nielen ju druhá svetová vojna, nedal sa teda očakávať rozvoj kávovej ani žiadnej inej kultúry. Ale doba povojnová už sa niesla v znamení narastajúcej popularity nápoja, ktorý si vzápätí obľúbili najmä Briti.

Pôvodnému „kapuzinerovi“ u nás teraz hovoríme viedenská káva, zatiaľ čo espressu s horúcim a napeneným mliekom zostal názov cappuccino. Po úspešnom ťažení naprieč Európou, južnou Amerikou a Austráliou oslavovalo svoj veľký boom v rokoch osemdesiat v Spojených štátoch. Asi netreba zdôrazňovať, že nemalý podiel na tom mala spoločnosti Starbucks.

Vy ale rozhodne nemusíte chodiť do kaviarne zakaždým, keď dostanete chuť na výborný nápoj s čiapkou z mliečnej peny. Cappuccino si môžete pripraviť aj doma.

Cappuccino doma krok za krokom

  1. Najprv si ohrejte mlieko. Správnu teplotu spoznáte, keď po okrajoch stúpajú drobné bublinky. Mlieko by sa každopádne nemalo úplne variť. Vo fáze „bubliniek“ ho odstavte zo sporáka.
  2. Teraz ho dobre našľahajte.
  3. A je čas pripraviť si výborné, kvalitné espresso.
  4. K hotovému espressu pridajte horúce mlieko a mliečnu penu tak, aby 1/3 celkového objemu nápoja tvorila káva, 1/3 horúce mlieko a 1/3 mliečna pena.

Kvalitné kapucino si rozhodne zaslúži príslušnú šálku, takže neváhajte a nahliadnite do našej ponuky.

Komu chýba kávovar na espresso, určite si u nás tiež vyberie. Ak si potrpíte na tradíciu a históriu, venujte pozornosť najmä kávovarom značky Bezzera. Nejde o zhodu mien, ale naozaj o spoločnosť, založenú Luigim Bezzerou – mužom, ktorý uvaril prvé espresso.

A ak má vaše prvotriedne espresso dostať tú správnu mliečnu čiapku, porozmýšľajte, či nepotrebujete kvalitné napeňovač mlieka.

So správnym vybavením a báječnou kávou si môžete dokonalé cappucino pripraviť, kedykoľvek naň dostanete chuť.

Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.