na espresso. A cappuccino - kapučíno, ako ho dnes poznáme, sa bez tradičného espressa rozhodne nezaobíde.
Píše sa rok 1805 Napoleona čaká víťazstvo v bitke pri Slavkove a vo viedenských kaviarňach môžu milovníci kávy prvýkrát počuť slovo „kapuziner“. Názov podľa všetkého odkazoval na hnedú farbu mníšskeho šatu radu kapucínov. Podľa množstva zdrojov išlo o predchodcu dnešného cappuccina a išlo v podstate o kávu so smotanou a cukrom. Stále ale ešte zostáva skoro celé storočie do chvíle, keď uzrie svetlo sveta prvý prístrojCAPPUCCINO – káva, ktorá má pod čiapkou
Prvé zmienky o cappuccine v dnešnej podobe spadajú do tridsiatych rokov minulého storočia, kedy si Taliani vychutnávali kávu s našľahanou smotanou a škoricovým či čokoládovým posypom. O pár rokov neskôr už pustošila Európu a nielen ju druhá svetová vojna, nedal sa teda očakávať rozvoj kávovej ani žiadnej inej kultúry. Ale doba povojnová už sa niesla v znamení narastajúcej popularity nápoja, ktorý si vzápätí obľúbili najmä Briti.
Pôvodnému „kapuzinerovi“ u nás teraz hovoríme viedenská káva, zatiaľ čo espressu s horúcim a napeneným mliekom zostal názov cappuccino. Po úspešnom ťažení naprieč Európou, južnou Amerikou a Austráliou oslavovalo svoj veľký boom v rokoch osemdesiat v Spojených štátoch. Asi netreba zdôrazňovať, že nemalý podiel na tom mala spoločnosti Starbucks.
Vy ale rozhodne nemusíte chodiť do kaviarne zakaždým, keď dostanete chuť na výborný nápoj s čiapkou z mliečnej peny. Cappuccino si môžete pripraviť aj doma.
Cappuccino doma krok za krokom
- Najprv si ohrejte mlieko. Správnu teplotu spoznáte, keď po okrajoch stúpajú drobné bublinky. Mlieko by sa každopádne nemalo úplne variť. Vo fáze „bubliniek“ ho odstavte zo sporáka.
- Teraz ho dobre našľahajte.
- A je čas pripraviť si výborné, kvalitné espresso.
- K hotovému espressu pridajte horúce mlieko a mliečnu penu tak, aby 1/3 celkového objemu nápoja tvorila káva, 1/3 horúce mlieko a 1/3 mliečna pena.
Kvalitné kapucino si rozhodne zaslúži príslušnú šálku, takže neváhajte a nahliadnite do našej ponuky.
Komu chýba kávovar na espresso, určite si u nás tiež vyberie. Ak si potrpíte na tradíciu a históriu, venujte pozornosť najmä kávovarom značky Bezzera. Nejde o zhodu mien, ale naozaj o spoločnosť, založenú Luigim Bezzerou – mužom, ktorý uvaril prvé espresso.
A ak má vaše prvotriedne espresso dostať tú správnu mliečnu čiapku, porozmýšľajte, či nepotrebujete kvalitné napeňovač mlieka.
So správnym vybavením a báječnou kávou si môžete dokonalé cappucino pripraviť, kedykoľvek naň dostanete chuť.
Brazília je svetovým lídrom vo výrobe a vývoze mimoriadne kvalitných kávových zŕn. Najznámejšia a najobľúbenejšia je 100 % arabica Brazil Santos.
Brazília je svetovým lídrom vo výrobe a vývoze mimoriadne kvalitných kávových zŕn. Najznámejšia a najobľúbenejšia je 100 % arabica Brazil Santos.
Káva Lavado z hôr juhovýchodnej Kuby vás prekvapí takmer nulová kyslosť a výraznou chuťou horkej čokolády a karamelu.
Káva Lavado z hôr juhovýchodnej Kuby vás prekvapí takmer nulová kyslosť a výraznou chuťou horkej čokolády a karamelu.
S napeňovačom mlieka od talianskej značky Bialetti vytvoríte krásne hustú, zamatovú mliečnu penu pre domáce cappuccino alebo caffé latte. Kapacita na 166 ml mlieka (nádoba je 3-krát väčšia).
S napeňovačom mlieka od talianskej značky Bialetti vytvoríte krásne hustú, zamatovú mliečnu penu pre domáce cappuccino alebo caffé latte. Kapacita na 166 ml mlieka (nádoba je 3-krát väčšia).
Porcelánová šálka na cappuccino s objemom 170 ml. Obsahuje tanier. Farba: sivá.
Porcelánová šálka na cappuccino s objemom 170 ml.
Obsahuje tanier. Farba: sivá.
Profesionálny teplomer na mlieko z nehrdzavejúcej ocele Motta na dokonalú kontrolu teploty šľahaného mlieka.
Profesionálny teplomer na mlieko z nehrdzavejúcej ocele Motta na dokonalú kontrolu teploty šľahaného mlieka.
Brazília Santos, kávové zrná Arabica
Cuba Lavado, zrnková káva arabica
Napeňovač mlieka Bialetti Tuttocrema 166 ml
Šálka na cappuccino Kaffia 170 ml - sivá
Teplomer na mlieko Motta
- Príprava kávy
- Príprava kávy vo french presse
- Príprava kávy Cold brew (studená káva)
- Príprava kávy v moka kanvici
- Príprava kávy v džezve
- Príprava kávy vo Vacuum pot
- Príprava filtrovanej kávy
- Príprava kávy - Espresso - kompletný manuál
- Príprava kávy v Aeropressu
- Príprava zelenej kávy s pražením
- Príprava vietnamskej kávy
- Nápoje z espressa
- Príprava kávy v Chemexu
- Príprava Yerba maté v kalabasu
- Ľadová káva na 6 spôsobov
- Príprava kávy flat white
- Príprava kávy frappé
- Príprava kávy batch brew
- Príprava kávy espresso tonic
- Príprava kávy caffe latte
- Príprava kávy latte macchiato
- Príprava espressa macchiato
- Príprava kávy ristretto
- Príprava kávy espresso doppio
- Príprava kávy americano
- Príprava kávy lungo