Pre správne fungovanie nášho e-shopu (nastavenia ochrany osobných údajov)

Súhlas nám umožňuje pracovať na vylepšovaní celej stránky, aby ste sa nemuseli neustále prihlasovať, aby vyhľadávanie fungovalo správne a aby ste vďaka personalizácii nedostávali reklamy na niečo, čo vás nezaujíma a čo ste nikdy nevideli. Na to potrebujeme váš súhlas na spracovanie súborov cookie.

Kliknutím na "Rozumiem" súhlasíte s tým, aby sme mohli používať analytické a reklamné súbory cookie tretích strán.

S vašimi údajmi budeme zaobchádzať s rešpektom. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať alebo zmeniť. Ďakujeme!

Rozumiem Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie

Predstavujeme vám ďalšieho člena rodiny espresso. Konkrétne jedného z mladších členov tejto obľúbenej kávovej rodiny.

Ako prišlo espresso k macchiatu?"

Espresso macchiato je výtvorom talianskych baristov, ktorí ho svetu predstavili koncom 80. rokov 20. storočia. Jedná sa o klasické alebo dokonca dvojité espresso s trochou napeneného mlieka. Mlieka nesmie byť príliš veľa, aby sa zachovala výrazná chuť kávy.

Čo potrebujete na prípravu espressa macchiato?

Kvalitný kávovar na espresso, prvotriednu kávu a napeňovač mlieka, pokiaľ váš kávovar nie je vybavený príslušnou tryskou. Nezabudnite na vhodnú šálku alebo pohár. 

Do hotového espressa pridajte len toľko mlieka, aby sa zvýraznila chuť kávy a aby bolo jemné.

Fakty o espresse macchiato:

  • Aj keď väčšina krajín prijala pôvodný taliansky názov, ak si chcete objednať tento kávový nápoj v Portugalsku, požiadajte obsluhu o "cafe pingado". 
  • V Taliansku sa káva s mliekom pije najmä popoludní; ak si ráno objednáte espresso macchiato, očakávajte, že v mnohých podnikoch vás budú považovať za čudáka.
  • Ak pri návšteve Austrálie narazíte v kaviarni na výraz "long macchiato", mali by ste vedieť, že ide o nápoj s dvojitým espressom. 

Espresso macchiato je tu pre každého, komu ide primárne o chuť a arómu dobrej kávy, zatiaľ čo vhodné množstvo mlieka bude hrať dôležitú, ale v každom prípade druhoradú úlohu. 

Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.