Všetci vieme, kto objavil Ameriku. Ale nie všetci vedia, že Amerika objavila Americano.
Kedy prvý Američan zriedil espresso
Amerika je z hľadiska kávovej kultúry krajinou filtrovanej kávy. A to už viac ako sto rokov. V amerických filmoch sa tak udomácnila scéna z reštaurácie, kde čašníčka chodí okolo hostí s kanvicou plnou kávy a nalieva ju do veľkých hrnčekov. A na takýto druh kávy sú Američania zvyknutí už celé generácie. Preto sa nikto nemôže čudovať prekvapeniu amerických vojakov, ktorým ako osloboditeľom Taliani na konci druhej svetovej vojny podávali ich obľúbené espresso.
Dnes už, samozrejme, nikdo nevie, ktorý vojak ako prvý nalial espresso do šálky a doplnil ju horúcou vodou. Viete si však predstaviť šok talianskych servírovateľov. Euforia z konca vojny tomu nepochybne pomohla, ale v každom prípade sa "zriedené espresso" podávané vo veľkých šálkach rozšírilo, a to pod názvom káva Americano.
Amerika ako kontinent si však na tento "vlastný" nápoj musela počkať pomerne dlho. Až v 90. rokoch 20. storočia sa táto káva objavila v ponuke spoločnosti Starbucks.
Koľko vody navyše obsahuje americano?
- Takže už viete, že americano káva vzniká, keď doplníte hotové espresso horúcou vodou. Pôvodne to bol pomer 1:1, ale stretnete sa aj s pomerom 1:2 alebo dokonca 1:4. V konečnom dôsledku to závisí od preferencií spotrebiteľa.
- Je celkom zásadné, aby ste dodali vodu do už hotovej kávy. Aby ste kávu nevarili vo väčšom množstve vody, pretože potom by ste dostali lungo. Okrem toho sa káva zriedi spotrebiteľom. Takže ak si v kaviarni objednáte americano, dostanete espresso vo väčšej šálke a k nemu kanvicu horúcej vody. Výsledný nápoj má samozrejme relatívne nízky obsah kofeínu, ak do výsledného 60-120 ml nápoja zriedite 30 ml espressa, môžete očakávať dávku 50-70 mg kofeínu.
- Ak ide o typy kávy, odborníci odporúčajú pripravovať kávu Americano zo zmesi Arabica (90 %) a Robusta (10 %). Tým sa zabezpečí stabilnejšia a hustejšia pena.
- Stupeň praženia sa môže pohybovať od stredného po tmavý, čím tmavšiu kávu použijete, tým bude výsledný nápoj horkejší a menej kyslý.
- Mletie sa odporúča jemné alebo stredné.
Dnes vám už nikto nebude servírovať Americano s dôrazne zdvihnutým obočím, aby bolo jasné - hneď ako uchopíte kanvičku a nakloníte ju nad šálku - že "toto už nie je káva".
Café Americano je tu pre tých, ktorí majú radi kávu vo veľkom hrnčeku, ale nepotrebujú kofeínovú bombu.
Cherry je vysokokvalitná silná a intenzívna Robusta s mierne čokoládovou chuťou, vyššou horkosťou typickou pre Robustu a tiež s vyšším obsahom kofeínu, ktorý je až 2-krát vyšší ako u Arabiky.
Cherry je vysokokvalitná silná a intenzívna Robusta s mierne čokoládovou chuťou, vyššou horkosťou typickou pre Robustu a tiež s vyšším obsahom kofeínu, ktorý je až 2-krát vyšší ako u Arabiky.
Výrazná aróma a bohatá chuť idú ruka v ruke s vyšším obsahom kofeínu. Káva obsahuje ručne vyberané nepražené zrná (nazývané Culi) Arabica, Robusta, Chari a Catimor.
Výrazná aróma a bohatá chuť idú ruka v ruke s vyšším obsahom kofeínu. Káva obsahuje ručne vyberané nepražené zrná (nazývané Culi) Arabica, Robusta, Chari a Catimor.
Jedinečná zmes 5 odrôd arabiky zo Strednej a Južnej Ameriky doplnená kvalitnou robustou pre espresso plné chuti, sily a kvalitných krémov.
Jedinečná zmes 5 odrôd arabiky zo Strednej a Južnej Ameriky doplnená kvalitnou robustou pre espresso plné chuti, sily a kvalitných krémov.
Brazília je svetovým lídrom vo výrobe a vývoze mimoriadne kvalitných kávových zŕn. Najznámejšia a najobľúbenejšia je 100 % arabica Brazil Santos.
Brazília je svetovým lídrom vo výrobe a vývoze mimoriadne kvalitných kávových zŕn. Najznámejšia a najobľúbenejšia je 100 % arabica Brazil Santos.
Viete, akú kávu 100% arabica si vybrať? Kúpte si tento mix 4 rôznych balení po 250 g a ušetrite 50 Kč! Spolu 1 kg praženej kávy.
Viete, akú kávu 100% arabica si vybrať? Kúpte si tento mix 4 rôznych balení po 250 g a ušetrite 50 Kč! Spolu 1 kg praženej kávy.
India Čerešňa, zrnková káva ROBUSTA
Trung Nguyen CREATIVE 4, mletá káva
Espresso zmes Pura Vida, zrnková káva
Brazília Santos, kávové zrná Arabica
Arabica z celého sveta - 1 kg, výhodné balenie!
- Príprava kávy
- Príprava kávy vo french presse
- Príprava kávy Cold brew (studená káva)
- Príprava kávy v moka kanvici
- Príprava kávy v džezve
- Príprava kávy vo Vacuum pot
- Príprava filtrovanej kávy
- Príprava kávy - Espresso - kompletný manuál
- Príprava kávy v Aeropressu
- Príprava zelenej kávy s pražením
- Príprava vietnamskej kávy
- Nápoje z espressa
- Príprava kávy v Chemexu
- Príprava Yerba maté v kalabasu
- Ľadová káva na 6 spôsobov
- Príprava kávy flat white
- Príprava kávy frappé
- Príprava kávy batch brew
- Príprava kávy espresso tonic
- Príprava kávy cappuccino
- Príprava kávy caffe latte
- Príprava kávy latte macchiato
- Príprava kávy espresso macchiato
- Príprava kávy ristretto
- Príprava kávy espresso doppio
- Príprava kávy lungo