Pre správne fungovanie nášho e-shopu (nastavenia ochrany osobných údajov)

Súhlas nám umožňuje pracovať na vylepšovaní celej stránky, aby ste sa nemuseli neustále prihlasovať, aby vyhľadávanie fungovalo správne a aby ste vďaka personalizácii nedostávali reklamy na niečo, čo vás nezaujíma a čo ste nikdy nevideli. Na to potrebujeme váš súhlas na spracovanie súborov cookie.

Kliknutím na "Rozumiem" súhlasíte s tým, aby sme mohli používať analytické a reklamné súbory cookie tretích strán.

S vašimi údajmi budeme zaobchádzať s rešpektom. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať alebo zmeniť. Ďakujeme!

Rozumiem Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie

Všetci vieme, kto objavil Ameriku. Ale nie všetci vedia, že Amerika objavila Americano.

Kedy prvý Američan zriedil espresso

Amerika je z hľadiska kávovej kultúry krajinou filtrovanej kávy. A to už viac ako sto rokov. V amerických filmoch sa tak udomácnila scéna z reštaurácie, kde čašníčka chodí okolo hostí s kanvicou plnou kávy a nalieva ju do veľkých hrnčekov. A na takýto druh kávy sú Američania zvyknutí už celé generácie. Preto sa nikto nemôže čudovať prekvapeniu amerických vojakov, ktorým ako osloboditeľom Taliani na konci druhej svetovej vojny podávali ich obľúbené espresso.

Dnes už, samozrejme, nikdo nevie, ktorý vojak ako prvý nalial espresso do šálky a doplnil ju horúcou vodou. Viete si však predstaviť šok talianskych servírovateľov. Euforia z konca vojny tomu nepochybne pomohla, ale v každom prípade sa "zriedené espresso" podávané vo veľkých šálkach rozšírilo, a to pod názvom káva Americano.

Amerika ako kontinent si však na tento "vlastný" nápoj musela počkať pomerne dlho. Až v 90. rokoch 20. storočia sa táto káva objavila v ponuke spoločnosti Starbucks. 

Koľko vody navyše obsahuje americano?

  1. Takže už viete, že americano káva vzniká, keď doplníte hotové espresso horúcou vodou. Pôvodne to bol pomer 1:1, ale stretnete sa aj s pomerom 1:2 alebo dokonca 1:4. V konečnom dôsledku to závisí od preferencií spotrebiteľa.
  2. Je celkom zásadné, aby ste dodali vodu do už hotovej kávy. Aby ste kávu nevarili vo väčšom množstve vody, pretože potom by ste dostali lungo. Okrem toho sa káva zriedi spotrebiteľom. Takže ak si v kaviarni objednáte americano, dostanete espresso vo väčšej šálke a k nemu kanvicu horúcej vody. Výsledný nápoj má samozrejme relatívne nízky obsah kofeínu, ak do výsledného 60-120 ml nápoja zriedite 30 ml espressa, môžete očakávať dávku 50-70 mg kofeínu.
  3. Ak ide o typy kávy, odborníci odporúčajú pripravovať kávu Americano zo zmesi Arabica (90 %) a Robusta (10 %). Tým sa zabezpečí stabilnejšia a hustejšia pena. 
  4. Stupeň praženia sa môže pohybovať od stredného po tmavý, čím tmavšiu kávu použijete, tým bude výsledný nápoj horkejší a menej kyslý. 
  5. Mletie sa odporúča jemné alebo stredné. 
Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

Dnes vám už nikto nebude servírovať Americano s dôrazne zdvihnutým obočím, aby bolo jasné - hneď ako uchopíte kanvičku a nakloníte ju nad šálku - že "toto už nie je káva". 

Café Americano je tu pre tých, ktorí majú radi kávu vo veľkom hrnčeku, ale nepotrebujú kofeínovú bombu.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.