Vykazujú konzumenti kávy lepší pracovný výkon? Zlepšuje káva vašu prácu?
Čisto teoreticky by stačila kladná odpoveď na obe otázky. Ale pri takomto článku by ste si ani nestihli vypiť espresso, takže buďme trochu konkrétnejší.
Čo vieme o vplyve konzumácie kávy na pracovnú výkonnosť
Vyšší výkon, nižšia chybovosť
Podľa štúdií sú zamestnanci, ktorí počas pracovného času pijú kávu, výrazne sústredenejší a nedochádza u nich k spomaleniu reakčného času ani k výraznému zhoršeniu kognitívnych funkcií, čo sa prejavuje v lepšom pracovnom výkone, ako aj v tom, že sa dá počítať s menším rizikom pracovných úrazov.
Asistent pre riešenie problémov
Súvislosť medzi kofeínom a úrovňou koncentrácie je dobre známa a vítaná v mnohých profesiách. Niektorí vedci však skúmali aj vplyv kofeínu na schopnosť riešiť problémy. Ak ste doteraz zastávali názor, že so šálkou kávy v ruke má prakticky každý problém riešenie, nie ste ďaleko od pravdy. Kofeín vám naozaj pomáha aj v tomto smere.
Čo s kreativitou
Zdá sa, že je prakticky všemocný, ale testovanie vplyvu kofeínu na kreatívne myslenie neprinieslo také sľubné výsledky. Tvorivosť je, samozrejme, veľmi individuálna záležitosť a je veľmi ťažké posúdiť, či ju môžete zvýšiť pitím kávy. Väčšina odborníkov však zastáva názor, že kofeín nemôže podporovať kreatívne myslenie.
Na dávke kávy záleží
Vhodná dávka kofeínu sa spája so stimulačnými účinkami,odďaľuje nástup únavy, znižuje príznaky vyčerpania, zlepšuje koncentráciu a rozhodovacie schopnosti. V súvislosti s pracovným výkonom to zvyčajne znamená, že človek, ktorý pije kávu, má väčšiu pravdepodobnosť, že bude v práci podávať lepšie výkony ako človek, ktorému počas pracovného času v žilách netečie kofeín.
V hre je však jedna dôležitá premenná, a tou je dávka kofeínu. Pracovný výkon nerastie priamo úmerne s počtom vypitých šálok kávy. Po určitej dávke totiž dochádza k nadmernej stimulácii (predávkovaniu kofeínom), čo následne zhoršuje výkonnosť, koncentráciu a ďalšie žiaduce účinky.
Zvyčajne je veľmi ťažké určiť, kde sa končí požadovaná stimulácia a začína predávkovanie. Najmä preto, že každé telo spracováva kofeín trochu inak. Základ je zakódovaný geneticky. Ľudí tak možno rozdeliť na dve základné skupiny, z ktorých jedna metabolizuje kofeín rýchlo, zatiaľ čo druhá pomaly. Dve alebo tri kávy za zmenu, ktoré člen prvej skupiny zvládne v pokojnom tempe, môžu byť pre človeka s pomalým kofeínovým metabolizmom veľmi problematické.
Ideálne je počúvať reakcie svojho tela a konať podľa nich. Ak si dáte dobrú kávu o 17:00 a ešte stále máte problém zaspať o 22:00, nabudúce sa vyberte ku kávovaru o hodinu skôr.
Ale určite dáva zmysel, že dobrá káva by mala byť vaším spoločníkom v práci.
Káva Lavado z hôr juhovýchodnej Kuby vás prekvapí takmer nulová kyslosť a výraznou chuťou horkej čokolády a karamelu.
Káva Lavado z hôr juhovýchodnej Kuby vás prekvapí takmer nulová kyslosť a výraznou chuťou horkej čokolády a karamelu.
Guatemalská káva Trés Maria vyniká dokonalou vyváženosťou a príjemnou sladkosťou, ktorú dopĺňa chuť zrelého tropického ovocia.
Guatemalská káva Trés Maria vyniká dokonalou vyváženosťou a príjemnou sladkosťou, ktorú dopĺňa chuť zrelého tropického ovocia.
Výnimočne nízka kyslosť a čokoládová chuť sa spájajú v káve Brazil Fazenda Rainforest, ktorej kúpou môžete podporiť myšlienku ekologického a sociálne šetrného pestovania kávy.
Výnimočne nízka kyslosť a čokoládová chuť sa spájajú v káve Brazil Fazenda Rainforest, ktorej kúpou môžete podporiť myšlienku ekologického a sociálne šetrného pestovania kávy.
Etiópia dala názov káve podľa etiópskej provincie Kaffa, takže nie je prekvapením, že sa tu pestuje jedna z najlepších káv na svete.
Etiópia dala názov káve podľa etiópskej provincie Kaffa, takže nie je prekvapením, že sa tu pestuje jedna z najlepších káv na svete.
Jedinečná zmes 5 odrôd arabiky zo Strednej a Južnej Ameriky doplnená kvalitnou robustou pre espresso plné chuti, sily a kvalitných krémov.
Jedinečná zmes 5 odrôd arabiky zo Strednej a Južnej Ameriky doplnená kvalitnou robustou pre espresso plné chuti, sily a kvalitných krémov.
Cuba Lavado, zrnková káva arabica
Guatemala Trés Maria, kávové zrná arabica
Brazília Fazenda Rainforest, kávové zrná Arabica
Etiópia Sidamo, kávové zrná Arabica
Espresso zmes Pura Vida, zrnková káva
Zdroje:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16106485/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1053810019303435?via%3Dihub