Pre správne fungovanie nášho e-shopu (nastavenia ochrany osobných údajov)

Súhlas nám umožňuje pracovať na vylepšovaní celej stránky, aby ste sa nemuseli neustále prihlasovať, aby vyhľadávanie fungovalo správne a aby ste vďaka personalizácii nedostávali reklamy na niečo, čo vás nezaujíma a čo ste nikdy nevideli. Na to potrebujeme váš súhlas na spracovanie súborov cookie.

Kliknutím na "Rozumiem" súhlasíte s tým, aby sme mohli používať analytické a reklamné súbory cookie tretích strán.

S vašimi údajmi budeme zaobchádzať s rešpektom. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať alebo zmeniť. Ďakujeme!

Rozumiem Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie

Jeden lungo, prosím...

Niektorí ľudia si radi a dlho vychutnávajú svoju kávu. A pre nich, samozrejme, malé espresso nemôže stačiť. 

Ak to s chuťou a silou kávy myslia vážne, neuspokojí ich ani Americano - pridanie horúcej vody do hotového espressa. Ideálnym riešením je pre nich teda takzvané lungo. V doslovnom preklade znamená "predĺžené espresso". 

Svätá (kávová) trojica

Ak by mal fanúšik kávy vymenovať tri základné kávové nápoje, určite by začal espressom a na ďalších dvoch miestach by spomenul lungo a ristretto. Ak by sme espresso považovali za základ kávovej kultúry, potom ristretto by bolo menším a slabším členom rodiny, zatiaľ čo lungo by bolo väčším a silnejším. 

Príprava kávy lungo

Vychádzajúc z tradičnej prípravy espressa, použijete rovnaké množstvo kávy, ale dvojnásobné množstvo vody (50 - 70 ml), a preto budete potrebovať aj viac času (45 - 60 sekúnd), aby kávovar nápoj pripravil. Výsledkom bude silnejšia a aromatickejšia káva podávaná vo väčšej šálke. Očakávajte priemerný obsah kofeínu 70-100 mg. Klasické café lungo sa podáva bez mlieka alebo smotany.  

Detaily, ktoré rozhodujú

Pri výbere kávy vhodnej na espresso lungo sa určite zamerajte na kávu Arabica. Robusta nie je na tento typ nápoja vhodná.

Pokiaľ ide o stupeň praženia, mali by ste zohľadniť čas prípravy a siahnuť po stredne praženej káve. Tmavá je vhodnejšia pre kávové nápoje, pri ktorých tzv. čas extrakcie (t. j. čas, keď horúca voda pod tlakom preteká cez mletú kávu) nepresahuje 30 sekúnd. Ak predsa len chcete vyskúšať tmavú kávu, znížte teplotu vody z pôvodných približne 92 °C na 88-90 °C.

Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

Hrubosť mletia sa odporúča nastaviť na strednú alebo jemnú.

A ešte jedna rada na záver... NEHĽADITE ČAS NA KÁVU - UROBTE SI JU - len dostatočne dlhý na to skvelé espresso lungo.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.