Pre správne fungovanie nášho e-shopu (nastavenia ochrany osobných údajov)

Súhlas nám umožňuje pracovať na vylepšovaní celej stránky, aby ste sa nemuseli neustále prihlasovať, aby vyhľadávanie fungovalo správne a aby ste vďaka personalizácii nedostávali reklamy na niečo, čo vás nezaujíma a čo ste nikdy nevideli. Na to potrebujeme váš súhlas na spracovanie súborov cookie.

Kliknutím na "Rozumiem" súhlasíte s tým, aby sme mohli používať analytické a reklamné súbory cookie tretích strán.

S vašimi údajmi budeme zaobchádzať s rešpektom. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať alebo zmeniť. Ďakujeme!

Rozumiem Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie

světle pražená vs tmavě pražená káva Praženie kávy je naozaj krásna alchýmie a jedná sa bezpochyby o jeden z najvýznamnejších momentov, ktorým kávové zrno prejde medzi prvotným zberom a konečným namletím pre Váš šálku kávy.

Zelené kávové zrnko mohlo dostať do vienka rôzne zaujímavé chute a tóny, ale jedine správne upražení im dá skutočne dokonale vyniknúť. Škála farieb kávového zrna začína u zelenej farby, ktorá sa postupne strácaním vody mení na svetlo žltú, škoricovo hnedú, tmavo hnedú a končí pri čiernej farby.

V každej fáze praženia vynikajú v káve iné chute a my Vám teraz priblížime rozdiely v chutiach káv upražených na svetlejšie stupeň (škoricová farba) a na tmavšie stupeň (tmavo hnedá, city +).

Rozdiely v chutiach svetlo a tmavo praženej kávy

Samotné zelené kávové zrno chuť kávy príliš nepripomína. Namletú zelenú kávu môžete pre vysoký obsah antioxidantov vyskúšať zaliať horúcou vodou a bude Vám pripomínať skôr zelený čaj. Zaujímavým sa pre nás stáva moment, kedy dosiahnu kávové zrná farby svetle škoricovej.

Svetlejšie praženej kávy dávajú najviac vyniknúť všetkým pôvodným chutiam a tónom, ktoré sa v káve nachádzajú. Tieto chute sa s ďalším pražením viac a viac strácajú. Svetlo praženej kávy sú bohaté na ovocné a karamelové tóny a sú preto vhodné predovšetkým pre alternatívne prípravu kávy.

Tmavšie praženej kávy - u nás je to stupeň city + (tmavšia hnedá) pomaly stráca jemné chuťové nuansy, na druhú stranu sa však telo kávy stáva oveľa plnšie. Pre mnoho konzumentov bude tiež výhodou, že káva je menej kyslá. Takáto káva je potom vhodná predovšetkým pre prípravu espressa.

Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

Ktorá z týchto káv je menej kyslá?

Zjednodušene sa dá povedať, že počas praženia sa pomaly mení kyslosť v horkosť. Pre svetlejšie praženú kávu je charakteristické to, že je máličko kyslejšie, než tmavšie praženej kávy. Predsa len je káva ovocie, a kyslosť je pre ovocie typická. Jedná sa o príjemné ovocné chute, ktoré sú pre kávy úplne prirodzené. Tmavo praženej kávy majú kyslosti znateľne menej, prevažuje u nich mierna horkosť.

Ako praženú kávu máme v GourmetKávě?

V našom obchode môžete vyskúšať ako kávy svetle pražené, tak kávy praženej tmavšie. Tmavšie stupeň praženia je štandardné pre všetky naše kávy a je tiež medzi zákazníkmi najobľúbenejšia. Dve z našich káv Brazil Santos a Etiópii Sidamo ponúkame aj vo svetlejšom praženie vo škoricovej farbe. Tieto kávy odporúčame predovšetkým pre alternatívne metódy.

Nutné však podotknúť, že náštmavší stupeň nie je rozhodne tak tmavý, ako je tomu často u reťazcových káv. Naša káva nechutí po spaľovaní a jej farba je pekná tmavo hnedá, nie uhľovo čierna. Mnoho káv z obchodných reťazcov sa okrem nekvalitných zŕn vyznačuje tiež vysokým stupňom upražení. Káva je veľakrát takmer na uhoľ čierna a jej chuť pripomína popáleninu. Takáto káva nie je ani dobrá (často je veľmi horká) a rozhodne ani zdravá.

>> Všetku kávu vrátane klasicky tmavšie pražených nájdete v sekcii Zrnková káva či Mletá káva . <<

Ktorá káva má viac kofeínu?

Veľmi rozšíreným mýtom je, že má svetlo pražená káva viac kofeínu. Pravdou však je, že so zmenou stupňa praženia sa množstvo kofeínu v káve nijako významne nemení.

Čo sa ale mení, je veľkosť kávového zrna. Svetlejšie pražené zrná sú menšie, a ak si odmeriame jednu odmerku, zmestí sa do nej viac svetlých zŕn, než tmavých. Vďaka tomu je vo výsledku možné, že bude mať káva pripravená zo svetlo pražených zŕn, viac kofeínu.
Celkom významný rozdiel v množstve kofeínu však je medzi Arabikou a Robustou. Káva Robusta obsahuje až 2x viac kofeínu, než káva arabica. Preto je tiež taká silná a horká. Kvalitné robusta však môže byť dobrá pre vytváranie zmesí s arabiky. Dodá jemným arabicám silu a viac kofeínu.

TIP: Nesmiete byť na kávu tak hrr. Po upražení si potrebuje trochu oddýchnuť. Počas praženia totiž uvoľňuje oxid uhličitý a tak je dobré, ak sa nechá ešte aspoň 24 hodín uležať, aby prebytočné plyny vydýchla. Aj po týchto 24 hodinách kávy plyn produkuje, preto je najlepšie konzumovať kávu až niekoľko dní od upražení. Odporúčame cca 14 dní, keď je káva podľa nás v tej najlepšej kondícii.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.