Pre správne fungovanie nášho e-shopu (nastavenia ochrany osobných údajov)

Súhlas nám umožňuje pracovať na vylepšovaní celej stránky, aby ste sa nemuseli neustále prihlasovať, aby vyhľadávanie fungovalo správne a aby ste vďaka personalizácii nedostávali reklamy na niečo, čo vás nezaujíma a čo ste nikdy nevideli. Na to potrebujeme váš súhlas na spracovanie súborov cookie.

Kliknutím na "Rozumiem" súhlasíte s tým, aby sme mohli používať analytické a reklamné súbory cookie tretích strán.

S vašimi údajmi budeme zaobchádzať s rešpektom. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať alebo zmeniť. Ďakujeme!

Rozumiem Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie

Keď sa vydáte po stopách pôvodu kávy doppio, skončíte v slnečnom Taliansku. Tam, kde sa zrodilo samotné espresso. A ako naznačuje talianske slovo "doppio", táto káva je vlastne dvojité espresso - nápoj, ktorý si zarytí milovníci kávy radi doprajú najmä ráno. 

Všetci sa určite zhodneme, že sú rána, na ktoré bežná dávka kávy jednoducho nestačí. A čo nezvládne espresso, na to si trúfne espresso doppio. 

Príprava kávy espresso doppio

V podstate ide o rovnaký postup ako pri príprave espressa - až na to, že použijete dvojnásobné množstvo kávy. To znamená, že na približne 60 ml vody dávkujete 14 až 20 gramov kávy.

Tipy na kvalitné doppio

  1. Ak chcete naozaj skvelé doppio, musíte venovať pozornosť hrubosti mletia kávy. Najlepšie výsledky dosiahnete s jemným mletím, ktoré zabezpečí dostatočnú extrakciu kávy a zachová jej plnú chuť a arómu.
  2. Aj keď čas prípravy pravdepodobne nemôžete ovplyvniť, pretože jednoducho závisí od nastavenia vášho kávovaru, odborníci tvrdia, že príprava kávy doppio by mala trvať približne 20-30 sekúnd. Rýchlejšie tempo bude mať za následok slabú a vodovú kávu; ak naopak príprava trvá dlho, pravdepodobne vás prekvapí prílišná horkosť nápoja.

Z času na čas počujeme otázku, či je možné pripraviť kávu doppio, aj keď nemáte kávovar na espresso. Nuž, je to podobné, ako keby ste chceli mať anglický trávnik bez kosačky a dúfali, že si vystačíte so srpom alebo kosou.

V každom prípade skúste si pripraviť dvojitú kávu v moka kanvici alebo french presse, nikde nie je napísané, že nebudete spokojní. Ale typická káva doppio jednoducho nebude. 

Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

Aký typ kávy odporúčame na prípravu kávy doppio? Samozrejme, veľa závisí od toho, aký druh kávy máte radi. Nebojte sa však tmavšieho praženia a káv so silnou, výraznou chuťou.

A predovšetkým nezabudnite...

...keď jedna káva nestačí, je tu ESPRESSO DOPPIO.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.