Pre správne fungovanie nášho e-shopu (nastavenia ochrany osobných údajov)

Súhlas nám umožňuje pracovať na vylepšovaní celej stránky, aby ste sa nemuseli neustále prihlasovať, aby vyhľadávanie fungovalo správne a aby ste vďaka personalizácii nedostávali reklamy na niečo, čo vás nezaujíma a čo ste nikdy nevideli. Na to potrebujeme váš súhlas na spracovanie súborov cookie.

Kliknutím na "Rozumiem" súhlasíte s tým, aby sme mohli používať analytické a reklamné súbory cookie tretích strán.

S vašimi údajmi budeme zaobchádzať s rešpektom. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať alebo zmeniť. Ďakujeme!

Rozumiem Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie

Vitajte na udeľovaní prestížnych cien v sile kávy. Ktoré druhy kávových zŕn majú šancu zabodovať? A akým typom úpravy musia prejsť, aby mohli pomýšľať na víťazstvo najsilnejšej kávy na svete?

  1. Nominácia v kategórii DRUH KÁVY

Tu majú šancu výhradne zástupcovia odrody Robusta. Zrná z tohto kávovníka totiž jednoznačne disponujú najvyšším obsahom kofeínu - zhruba 2,3 gramy v 100 gramoch oproti Arabice s 1,6 g v 100 gramoch. Zostávajúce často používané odrody už sa v rámci tohto ukazovateľa držia veľa v pozadí a s účasťou počítať nemôžu.

  1. Nominácia v kategórii METÓDA PRÍPRAVY KÁVY

Platí, že najsilnejšiu kávu pripravíte ako espresso , cold brew alebo drip.

  1. Nominácia v kategórii STUPEŇ PRAŽENIA

Stupeň praženia má priamy vplyv tak na silu chuti, ako aj obsah kofeínu. Čím vyšší je stupeň praženia, tým silnejšia vám káva príde po stránke chuti. Súčasne treba počítať s tým, že s narastajúcim stupňom praženia mierne klesá obsah kofeínu.

  1. Nominácia v kategórii HRUBOSŤ MLETIA

Jemnejšie mletie, používané napríklad na espresso kávovary, dáva vzniku silnejšej káve s výraznejšou chuťou a arómou. Oproti tomu hrubšie mletie používané na filtrovanú kávu a cold brew metódy síce mierne oklamú chuť, ale zato môže navýšiť podiel kofeínu. Čo samozrejme súvisí aj s dobou lúhovania. V nadväznosti na to musíme spomenúť aj skutočnosť, že čas, ktorý uplynie medzi pomletím a zaliatím kávy, má tiež vplyv na jej silu. Kávu, ktorú kúpite už namletú, porazí rovnaký druh so zhodným stupňom praženia aj hrubosťou mletia, pokiaľ bola čerstvo pomletá pred prípravou.

V praxi to teda znamená, že silu kávy ovplyvní nielen jej druh ako taký, ale aj stupeň praženia, hrubosť mletia a spôsob prípravy.

O akých konkrétnych produktoch teda uvažovať, ak chcete nápoj, ktorý sa bude v našej súťaži radiť medzi jasných favoritov?

Najsilnejšie vysoko kofeínové kávy:

  • DEATH WISH COFFEE

Vo svete zrejme najpopulárnejšia vysoko kofeínová káva, ktorá sa chváli obsahom kofeínu okolo 730 mg v 350ml šálke. Ide o zmes Arabicy a Robusty, ktorá vyniká nízkou aciditou a čokoládovo-čerešňovou chuťou. V jednej šálke kvalitne pripravenej kávy Death Wish Coffee ponúka zhruba dvojnásobné množstvo kofeínu, než je obvyklé.

  • BIOHAZARD COFFEE

Ide o ľahko praženú Robustu, u ktorej výrobca udáva obsah kofeínu 928 mg v 350 ml nápoja. Konzumenti Biohazard Coffee sa zhodujú, že jej chuť je len mierne horká so stopami orechov, čokolády a nádychom tabaku.

  • DEVIL MOUNTAIN COFFEE

Vlajkovou loďou tejto značky je tzv. Black Label káva, ktorej jedna šálka (350 ml) by mala podľa všetkého obsahovať 1 555 mg kofeínu, teda viac ako trojnásobok odporúčanej dennej dávky. Napriek úplne šokujúcemu množstvu kofeínu je to údajne káva Devil Mountain Coffee chuťovo dobrá bez známok nadmernej horkosti.

  • BLACK INSOMNIA

Aj tu sa dostávame nad 1 000 mg kofeínu v 350 ml nápoja (výrobca udáva hodnotu 1 105 mg). Tajomstvo tak vysokého podielu kofeínu je vraj v prípade tejto kávy Black Insomnia skryté v neobvyklej kombinácii druhu zŕn a dokonale vyváženého praženia.

Isté je teda iba to, že absolútny víťaz istý nie je. Ono pomyselné „And Oscar goes to…“ bezpochyby rozbúši už aj tak silne bijúce srdce všetkých, čo ochutnali nominovaných adeptov. A soška by si najskôr zaslúžila byť putovná, keď uvážite, koľko premenných je v hre pri príprave najsilnejšej kávy.

Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.

Silné kávy v našej ponuke: