Pre správne fungovanie nášho e-shopu (nastavenia ochrany osobných údajov)

Súhlas nám umožňuje pracovať na vylepšovaní celej stránky, aby ste sa nemuseli neustále prihlasovať, aby vyhľadávanie fungovalo správne a aby ste vďaka personalizácii nedostávali reklamy na niečo, čo vás nezaujíma a čo ste nikdy nevideli. Na to potrebujeme váš súhlas na spracovanie súborov cookie.

Kliknutím na "Rozumiem" súhlasíte s tým, aby sme mohli používať analytické a reklamné súbory cookie tretích strán.

S vašimi údajmi budeme zaobchádzať s rešpektom. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať alebo zmeniť. Ďakujeme!

Rozumiem Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie

Kde sa vzalo latte macchiato - ďalší kávový nápoj na báze espressa...

Ak očakávate zaujímavý príbeh zo začiatku dvadsiateho storočia, budete tentoraz pravdepodobne sklamaní. História tejto kávy je totiž tak trochu zahalená rúškom tajomstva. Väčšina kávových historikov sa uspokojuje s tvrdením, že latte macchiato sa prvýkrát objavilo v Taliansku v osemdesiatych rokoch 19. storočia a v podstate nešlo o nič iné ako o "obrátený macchiato".

Latte macchiato - espresso na tróne z mliečnej peny

Teda namiesto nápoja, ktorého základom je čerstvé espresso zaliate horúcim mliekom, máte horúce mlieko, mliečnu penu a až na vrchole sedí - naozaj ako na tróne - pripravené espresso. Celú korunováciu si popíšeme podrobnejšie...

Ako sa z espressa stane latte macchiato

  1. Najprv si musíte napeniť mlieko. Použite mlieko s obsahom tuku 1 % alebo 2 %, to vám zabezpečí správny pomer bielkovín a tuku na vytvorenie dobrej krémovej peny. 
  2. Mnoho kávovarov na espresso je vybavených tryskou na mlieko alebo môžete použiť špeciálny napeňovač mlieka.
  3. Napenené mlieko nalejte do špeciálneho pohára na latte macchiato. 
  4. Nynie si pripravte espresso a opatrne ho nalejte na vrch mlieka.

Výhodou kávového nápoja s takýmto podielom mlieka je, že nedochádza k rýchlemu zvýšeniu krvného tlaku v dôsledku kofeínu. Okrem toho je mlieko zdrojom cenných živín, či už ide o bielkoviny alebo vápnik. 

Kto si z nejakého dôvodu nemôže pripraviť latte macchiato z bežného mlieka (napríklad neznášanlivosť laktózy), má možnosť použiť vysokokvalitné alternatívy mlieka od spoločnosti Alpro.

Aký je rozdiel medzi latte macchiato a cafe latte?

Mnoho ľudí tieto kávové nápoje nijako nerozlišuje, ale keď sa pozriete na proces prípravy, je tu jeden zásadný rozdiel. Latte získate pridaním speneného mlieka do espressa. V prípade kávy latte macchiato pridávate espresso do napeneného mlieka. 

Zvyčajne sme radi, keď je obloha bez mráčika, ale určite sa nájde veľa príležitostí, kedy môžete espresso usadiť na oblak mlieka a vychutnať si latte macchiato. 

Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.