Pre správne fungovanie nášho e-shopu (nastavenia ochrany osobných údajov)

Súhlas nám umožňuje pracovať na vylepšovaní celej stránky, aby ste sa nemuseli neustále prihlasovať, aby vyhľadávanie fungovalo správne a aby ste vďaka personalizácii nedostávali reklamy na niečo, čo vás nezaujíma a čo ste nikdy nevideli. Na to potrebujeme váš súhlas na spracovanie súborov cookie.

Kliknutím na "Rozumiem" súhlasíte s tým, aby sme mohli používať analytické a reklamné súbory cookie tretích strán.

S vašimi údajmi budeme zaobchádzať s rešpektom. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať alebo zmeniť. Ďakujeme!

Rozumiem Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie

Na tejto stránke nájdete zhrnutie základných parametrov správne pripravených nápojov z espressa. Na jednej strane je to vec samozrejmá, na druhú stranu je bohužiaľ v Českej republike veľká časť kaviarní, ktoré nápoje pripravujú po svojom. Preto sa nasledujúce informácie hodí predovšetkým v kaviarni, kde často už na prvý pohľad môžete spoznať, či je tu káva pripravovaná správne, alebo je to len druhoradá aktivita, pri ktorej pripraví kávu len aby bola a chuť pre nich nie je na prvom mieste.

Prečo je dobré poznať, alebo ako vybrať dobrú kaviareň?

Pamätajte tiež na to, že dobré espresso musí byť z pákového espresso kávovaru a pripravuje ho barista. Ak v kaviarni vidíte na kávovar, čo je pomerne časté, môžete pozorovať ako dlho káva vyteká z páky. V zlých kaviarňach často nemávajú správne nastavený mlynček, káva tak spravidla vyteká príliš rýchlo, je vodová, kyslá, bez chuti a tela. Za je espresso správne pripravované si tak môžete jednoducho spočítať, správne by malo z kávovaru vytekať 25-35 sekúnd.

Podrobné informácie si môžete prečítať v našom článku o príprave espressa .

Espresso

espresso

Klasické espresso má objem 30 ± 5 ml a je pripravované na pákovom kávovaru. Takto pripravené káva je základom pre mnoho ďalších nápojov, kedy je kombinovaná najčastejšie s mliekom či vodou. Ďalším variantom espressa je doppio či anglicky double shot, jedná sa o dvojitú dávku espressa s objemom 60 ml.

Objem: 30ml, + -5ml

Šálka: 60-90ml

Základný nápoj, z ktorého sa pripravujú ostatné.

Americano

americano

Espresso doplnené horúcou vodou, najčastejšie v pomere približne 1: 5. Táto káva sa podáva vo veľkom šálky na cappuccino s objemom 150-180 ml

Objem: cca 180 ml

Šálka: 150-180 ml

Cappuccino

cappuccino

Nápoj s objemom 150 až 180 ml z espressa a našľahaného mlieka. Mlieko pri šľahaní nikdy nesmie prekročiť teplotu 65 ° C, preto sa správne pripraveným kapučínom nikdy nemôžete spáliť.

Objem: 150-180 ml

Šálka: 150-180 ml

Caffè latte

latte

Jedná sa o nápoj s objemom viac ako 250 ml. Má väčší objem a väčší podiel mliečnej peny ako cappuccino. Variantom tejto kávy je latte macchiato, pri ktorého príprave sa najprv naleje našľahané mlieko a až potom espresso.

Objem: 250-300 ml

Šálka: 280-330 ml

Flat white

flat-white

Servíruje sa do šálky s objemom zhruba 160 ml a jedná sa o espresso doppio doliate mliečnou penou. Jedná sa teda o kávu podobnú cappuccine avšak s vyšším pomerom kávy.

Objem: 160 ml

Šálka: 160-180 ml

Espresso macchiato

macchiato

Jedná sa o espresso v klasickom 60-90 ml šálke doliate mliečnou penou. Pomer kávy k mlieku je teda opäť vyšší, avšak používa iba klasické 30 ml espresso.

Objem: 80 ml

Šálka: 60-90 ml

Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.

Mohlo by vás zaujímať

Za použité obrázky ďakujeme webe

https://www.piccoloneexistuje.cz