Pre správne fungovanie nášho e-shopu (nastavenia ochrany osobných údajov)

Súhlas nám umožňuje pracovať na vylepšovaní celej stránky, aby ste sa nemuseli neustále prihlasovať, aby vyhľadávanie fungovalo správne a aby ste vďaka personalizácii nedostávali reklamy na niečo, čo vás nezaujíma a čo ste nikdy nevideli. Na to potrebujeme váš súhlas na spracovanie súborov cookie.

Kliknutím na "Rozumiem" súhlasíte s tým, aby sme mohli používať analytické a reklamné súbory cookie tretích strán.

S vašimi údajmi budeme zaobchádzať s rešpektom. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať alebo zmeniť. Ďakujeme!

Rozumiem Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie

Napenené, s úžasnou vôňou - to je frappé - kávový nápoj, ktorý počas leta kraľuje v mnohých kaviarňach. 

Nekde sa stretnete aj s názvom grécke frappé, ktorý odkazuje na krajinu pôvodu. Kto by to bol povedal, že v roku 1957 na medzinárodnom veľtrhu v Solúne zamestnanec spoločnosti Nestlé namiešal vôbec prvé frappé. 

FRAPPÉ - osviežujúca káva zo slnečného Grécka

Dimitris Vakondios si chcel počas krátkej prestávky dopriať šálku kávy. Bohužiaľ však nemal prístup k horúcej vode. Namiesto toho mu bol ponúknutý šejker, v ktorom sa pripravoval nový čokoládový nápoj Nestlé pre deti. Dimitris sa rozhodol improvizovať. V šejkri zmiešal instantnú kávu so studenou kávou a frappé bolo na svete. 

Pred príchodom osemdesiatych rokov sa z neho stal národný kávový nápoj Grécka. Dnes má niekoľko rôznych podôb. Mení sa obsah cukru, mení sa pomer mlieka (zvyčajne speneného) a vody (pôvodná verzia neobsahovala žiadne mlieko) a niekedy sa do nej primiešavajú rôzne likéry a príchute. Skutočnou stálicou je slamka umiestnená vo vysokom pohári na frappé. 

Je už presolené? Ako si pripraviť frappé? Potom je najvyšší čas pridať...

Príprava - Recept na frappé

  1. Do šejkra dajte 2-3 čajové lyžičky instantnej kávy, pridajte trstinový cukor podľa chuti, 10 polievkových lyžíc veľmi studenej vody a dobre vyšľahajte. 
  2. Presuňte frappé zo šejkra do vysokého pohára, do ktorého ste predtým pridali niekoľko kociek ľadu. 
  3. Ak chcete nápoj ochutiť mliekom, teraz je čas pridať príslušné množstvo speneného mlieka.
  4. Nakoniec ešte ikonickú slamku a máte hotovo.

Poznámka: pôvodná verzia receptu na frappé sa pripravuje z instantnej kávy, ale v súčasnosti milovníci silnej kávy často pripravujú frappé z vychladeného espressa. Je len na vás, ktorú verziu si vyberiete. 

Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

Ak chcete pridať mlieko, určite si pozrite našu ponuku napeňovačov. 

A tí, ktorí uprednostňujú rastlinné alternatívy mlieka, majú tiež z čoho vyberať. 

A teraz si môžete vychutnať nápoj, ktorý symbolizuje bezstarostnosť letných prázdnin, dlhé teplé večery, leňošenie na pláži a dovolenkovú pohodu.

Porovnanie prípravy kávy frappé s inými druhmi studenej a ľadovej kávy:

Na druhej strane máme taliansky koktail z ľadovej kávy - affogato. Ide o harmonickú kombináciu zmrzliny a espressa. Má bohatú krémovú konzistenciu s nádychom lahodnej kávovej chuti. Affogato je káva a dezert v jednom a často ho nájdete na jedálnych lístkoch talianskych zmrzlinární a kaviarní.

Existuje aj káva freddo, ktorá je obľúbená najmä v južnej Európe. Ide o ľadové espresso alebo ľadové cappuccino, ktoré je jednoduché, ale osviežujúce a ponúka osobitý zážitok z kávy.

Nezabúdame ani na americký hit ľadovej kávy - cold brew. Táto káva sa pripravuje niekoľkohodinovou extrakciou za studena, vďaka čomu má jemnejší a menej horký profil.

Nakoniec, nitro káva je ďalším studeným nápojom, ktorý ponúka úplne iný zážitok. Nitro je studená varená káva sýtený dusíkom, ktorý jej dodáva zamatovo hladkú štruktúru a krémovú penu na povrchu.

Pri porovnávaní frappé s týmito druhmi kávy je dôležité vziať do úvahy, že frappé je jedinečné svojou penivosťou a vyváženou chuťou. Na druhej strane, ak hľadáte niečo bohatšie a viac pripomínajúce dezert, affogato môže byť to pravé. Freddo a cold brew sú skvelé, ak dávate prednosť silnejšej chuti kávy.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.