Pre správne fungovanie nášho e-shopu (nastavenia ochrany osobných údajov)

Súhlas nám umožňuje pracovať na vylepšovaní celej stránky, aby ste sa nemuseli neustále prihlasovať, aby vyhľadávanie fungovalo správne a aby ste vďaka personalizácii nedostávali reklamy na niečo, čo vás nezaujíma a čo ste nikdy nevideli. Na to potrebujeme váš súhlas na spracovanie súborov cookie.

Kliknutím na "Rozumiem" súhlasíte s tým, aby sme mohli používať analytické a reklamné súbory cookie tretích strán.

S vašimi údajmi budeme zaobchádzať s rešpektom. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať alebo zmeniť. Ďakujeme!

Rozumiem Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie

Rozhodli ste sa dopriať si kvalitnú kávu, ktorá svojou vôňou navodí atmosféru pohody a ktorú si naozaj vychutnáte? Potom možno stojíte pred pomerne širokou ponukou zrnkových káv a netušíte, podľa čoho vyberať. Skúste to s nami, pekne krok za krokom…

  1. Je dobré vedieť, podľa čoho sa zrnková káva rozlišuje

Na balení kávy nájdete množstvo údajov, ktorým sa oplatí rozumieť, aby ste mohli vybrať tú správnu surovinu pre svoj obľúbený nápoj. Kávu je možné rozlišovať predovšetkým na základe:

  • Orody kávy – alebo druhu kávovníka.

  • Stupne praženia – odborníci na slovo vzatia ich uznávajú veľa, my sa v krátkosti zoznámime s tromi základnými:

  • Light – najsvetlejšia káva vystavená najmiernejšiemu stupňu praženia, tzn. pražená kratšiu dobu, takže oleje zostávajú vo vnútri kávového zrna – neboli totiž vystavené takej vysokej teplote, aby sa začali uvoľňovať. Takto pražená káva má vysoký stupeň acidity (kyslosti), ten s dobou praženia klesá. Chuť tejto kávy nemala takú možnosť sa rozvinúť, vôňa je skôr ovocná.

  • Medium – stredný stupeň praženia, kávové zrná už boli vystavené vyšším teplotám dlhšiu dobu, stále však nedošlo k uvoľneniu vo vnútri skrytých olejov. Chuť už však býva bohatšia, vyváženejšia, sladkastá a menej kyslá.

  • Dark – teraz už boli kávové zrná pražené tak dlho, aby sa z nich uvoľnili oleje, výsledkom sú lesklé, tmavé zrná (nižšie stupne praženia ponechávajú zrná v matnej farbe), pôvodná chuť kávy je potlačená, do popredia vstupuje chuť ovplyvnená pražením. Táto káva je teda sladšia, chuťovo veľmi bohatá, s nízkou aciditou.

Aby ste si urobili základný prehľad, postačí takto zjednodušené podanie. Inak samozrejme môžete zapátrať a prečítať si až o dvanástich stupňoch praženia kávy. Ovplyvnenie chuti a vône je každopádne jasné aj z predchádzajúcich riadkov.

  1. Viete, čo vám chutí?

Je na čase premyslieť, aká chuť kávy je vám najbližšia. Podľa toho zvolíte odrodu, prípadne zmes odrôd a tiež stupeň praženia. Všeobecne platí, že ak máte radšej prirodzene sladšiu kávu s miernou aciditou, mali by ste siahnuť po Arabike. Jej chuť mnohí popisujú ako ovocnú, až kvetinovú, s nádychom orieškov a čokolády. Oproti tomu Robusta, Excelsa či Liberica vynikajú chuťou skôr horko-sladkou, zemitejšou.

K danej odrode potom ešte potrebujete pridať vhodný stupeň praženia, aby ste získali kombináciu ideálnu práve pre vás.

  1. Rozdiely v obsahu kofeínu

Nie je to len chuť a aróma, čo od seba jednotlivé odrody kávovníka odlišuje. Obsah kofeínu v kávových zrnách sa podľa druhu kávy líši. Najmenej kofeínu obsahuje Excelsa (asi 1 gram na 100 g kávových zŕn), nasleduje Liberica s 1,23 g na 100 g, ďalej potom Arabica – 1,61 g/100 g a nakoniec Robusta, u ktorej obsah kofeínu vyskočí až na 2,26 g v 100 gramoch zŕn.

  1. Kontrolujte dátum praženia

Na etikete produktu by ste mali dostatočnú pozornosť venovať aj dátumu praženia nielen jeho stupňu. Kávu nie je dobré konzumovať bezprostredne po upražení, ale ani veľmi dlho potom. Najlepšie je trafiť dobu medzi 4 dňami a 1 mesiacom od upraženia. Po upražení sa z kávy uvoľňuje oxid uhličitý. Ten síce nijako neovplyvní chuť nápoja, ale narúša tepelnú úpravu zŕn, resp. adekvátnu extrakciu mletej kávy.

Proces uvoľnenia tejto látky z praženej kávy je rýchlejší u vyššieho stupňa praženia (odporúčame počkať 4-5 dní), zatiaľ čo u light praženej kávy je žiaduce vydržať 5-10 dní.

Správne skladovaná káva si svoju chuť a arómu uchová samozrejme aj dlhšie ako mesiac, ale pri nevhodných teplotách, vystavená svetlu a za prístupu kyslíka už jej kvality utrpí.

  1. Káva na chuť aj pre zdravie

Za najzdravšie (tzn. s najvyšším podielom zdraviu prospešných látok) býva opakovane označovaná Arabica. Treba však zdôrazniť skutočnosť, že ostatné druhy kávy neboli do takej miery testované. Arabica si aj po pražení zachováva vysoký podiel cenných látok av tomto smere sa javí ako lepšia ako Robusta. Nemá ale zase taký obsah kofeínu, s čím súvisí schopnosť navýšenia hladiny energie, zvýšenie fyzické výkonnosti atď. Spomenúť tiež musíme, že najvyššie stupne praženia sú schopné zničiť veľké množstvo antioxidantov, takže ak beriete kávu aj ako zdravý nápoj, mali by ste túto skutočnosť pri výbere zohľadniť.

Teraz už si pred regálom s kávou budete bezpochyby istejší. V rade špecializovaných obchodov sa navyše môžete opýtať skúseného predavača. V našom e-shope sú jednotlivé produkty prehľadne a jasne označené, nechýba ani zrozumiteľný popis, ktorý vám voľbu určite uľahčí.

Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.