Pre správne fungovanie nášho e-shopu (nastavenia ochrany osobných údajov)

Súhlas nám umožňuje pracovať na vylepšovaní celej stránky, aby ste sa nemuseli neustále prihlasovať, aby vyhľadávanie fungovalo správne a aby ste vďaka personalizácii nedostávali reklamy na niečo, čo vás nezaujíma a čo ste nikdy nevideli. Na to potrebujeme váš súhlas na spracovanie súborov cookie.

Kliknutím na "Rozumiem" súhlasíte s tým, aby sme mohli používať analytické a reklamné súbory cookie tretích strán.

S vašimi údajmi budeme zaobchádzať s rešpektom. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať alebo zmeniť. Ďakujeme!

Rozumiem Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie

Vieme, že pečeň je najväčší vnútorný orgán, nadmerné množstvo alkoholu jej škodí a pestrec mariánsky jej prospieva. Ako sa však toto centrum metabolických procesov zabezpečuje pri pravidelnej konzumácii kávy?

Máme pre vás skvelú správu...

Podľa najnovšieho výskumu je pravidelní konzumenti kávy menej náchylní na ochorenie pečene. Predmetná štúdia zahŕňala celkovo 14 208 ľudí vo veku od 45 do 64 rokov a trvala neuveriteľných 26 rokov.

Jich záver bol teda jasný - ľudia, ktorí pijú tri a viac šálok kávy denne, majú o 21 % nižšie riziko hospitalizácie s ochorením pečene.

Prospešný účinok na pečeň neznamená liečebný účinok

Ako však mnohí odborníci správne tvrdia, výsledky štúdií nemožno interpretovať tak, že pitie kávy pomôže vyliečiť ochorenie pečene. V skutočnosti nie je to zázračný liek, ale prospešný preventívny prostriedok. Okrem toho sa priaznivé účinky kávy neobmedzujú len na pečeň. Káva nás tiež môže chrániť pred niektorými kardiologickými, neurologickými alebo metabolickými ochoreniami. Vráťme sa však k pečeni.

Aké dôkazy nám poskytuje výskum v súvislosti s pitím kávy?

  • Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie môže pravidelná konzumácia kávy slúžiť aj ako prevencia rakoviny pečene. Viac ako tisíc štúdií preukázalo zníženie rizika tohto nebezpečného ochorenia.

  • Ukázalo sa, že u niektorých pacientov pitie kávy spomaľuje progresiu ochorenia pečene.

  • Káva tiež znižuje riziko fibrózy a cirhózy pečene.

  • Tieto priaznivé účinky sa preukázali tak pri filtrovanej káve, ako aj pri espresse alebo instantnej káve.

Takže vieme, že káva je dobrá pre pečeň. Nemala by sa však považovať za terapiu na "zakrytie" nadmernej konzumácie alkoholu alebo nezdravej stravy. Správne fungujúca pečeň potrebuje predovšetkým zdravý životný štýl, vyváženú stravu, správny pitný režim a pravidelný pohyb na udržanie optimálnej telesnej hmotnosti. Keď k tomu pridáte šálku kávy, je to len dobré.

Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

Zdroje:

https://assets-global.website-files.com/61278f4a0fe77893a00f1f11/613ded54ee7de444aea87a5a_Expert-Report-Looking-after-the-liver.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440772/

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.