Čo o tejto káve hovorí pražiareň Fathers?
Farma El Floripondio je jednou z novovysadených fariem v oblasti Samaipata v Santa Cruz. Rodina Rodriguezovcov experimentuje s pestovaním výberovej kávy v oblasti, ktorá nie je historicky známa produkciou kávy. Vďaka vysokej nadmorskej výške, tropickej mikroklíme a jedinečnému typu pôdy je Floripondio ideálnym miestom na experimentovanie s rôznymi odrodami. Na farme už vysadili viac ako 50 odrôd, aby zistili, ktoré sú najvhodnejšie pre tento konkrétny terroir. Farma dostala svoj nezvyčajný názov podľa stromov Floripondio, ktoré v tejto oblasti rastú. Tieto stromy, čo doslova znamená "anjelské trúby", majú údajne určité halucinogénne vlastnosti. Legenda hovorí, že spánok pod nimi vyvoláva ťažké a živé sny. A Floripondio je taká krásna farma, že každý, kto ju navštívi, sa určite bude cítiť ako vo sne.
VÝROBCA - Rodina Rodriguezovcov založila spoločnosť Agricafe v roku 1986. Najprv si prenajali priestory v spracovateľskom závode v regióne Caranavi a od 2 000 pestovateľov nakupovali kávové čerešne. Až v roku 2001 postavili svoj súčasný mokrý mlyn v Caranavi s názvom Buena Vista. Krátko nato postavili v La Paz suchý mlyn a začali kávu vyvážať. V roku 2012, niekoľko rokov po poklese produkcie v krajine, sa rozhodli kúpiť pôdu a začali pestovať vlastnú kávu. V súčasnosti majú osem fariem v regióne Caranavi (60 ha) a päť v regióne Samaipata (60 ha). Počas hlavnej sezóny pracuje pre spoločnosť až 300 ľudí. Rodina Rodriguezovcov si každoročne najíma aj agronómov z rôznych krajín ako poradcov. Spoločnosť Agricafe zbiera vypestovanú kávu, spracováva ju v mokrom mlyne, potom v suchom mlyne a nakoniec ju vyváža. Aby skrátili dodávateľský reťazec a zvýšili jeho transparentnosť a nákladovú efektívnosť, stavili na skvelý systém vertikálnej integrácie. V roku 2019 získali cenu SCA za udržateľnosť v kategórii "Najlepší udržateľný obchodný model".
SPRACOVANIE - Po kontrole a zvážení sa káva starostlivo roztriedila podľa hmotnosti pomocou vody a odstránili sa tzv. Káva sa umiestnila na dopravný pás a dezinfikovala sa podobným postupom ako hrozno. Kávové čerešne sa potom vylúpnu a zrná sa vložia pod vodu do uzavretých nádrží. Nádrže majú jednosmerný ventil, ktorý zabraňuje vniknutiu vzduchu do kávy, čo by znehodnotilo celé spracovanie. Cieľom tejto "anaeróbnej" fermentácie pri konštantnej teplote je znížiť pH a udržať ho počas celého procesu.
ODRODA - Caturra je trpasličí prírodný hybrid odrody bourbon. Prvé zmienky a rastliny pochádzajú z Brazílie z polovice 50. rokov 20. storočia. Poľnohospodári si ju rýchlo obľúbili pre jej malý vzrast, pretože im umožňovala vysadiť viac rastlín na menšom priestore, a tým zvýšiť ziskovosť farmy. Caturra má skvelú chuť, ale bohužiaľ je veľmi náchylná na choroby.
Krajina: Bolívia
Región: Caranavi
Spracovateľský závod: Buena Vista
Nadmorská výška: 1710 m n. m.
Kultivar: Caturra
Spracovanie: anaeróbne
Chuťový profil: slivkový koláč, pomarančový kvet, červené jablko