Asi už viete, že k honduraskej káve máme viac než blízko, a keď sa naskytla príležitosť pripraviť pre vás túto tropickú pochúťku, povedali sme trikrát áno! A tak sa môžete tešiť na čokoládovú jazdu s rumom a marakujou. Skrátka, je to prirodzené! A ako bonus vás poteší certifikát ekologického poľnohospodárstva.
Norma Iris Fiallosová vlastní farmu San Rafael, ktorá sa nachádza v oblasti Los Limos v Corquine v Copane. Norma je jedným z najinovatívnejších výrobcov v oblasti so širokou škálou rôznych odrôd vrátane bourbon, catuai, maragogype a parainema. Farma sa nachádza v borovicovom lese, ktorý výrazne okysľuje pôdu a dáva káve veľmi jedinečný profil šálky. Káva sa pestuje výlučne v tieni a produkčná plocha tvorí len zlomok celkovej pôdy. Výrobcovia dostávajú za svoje mikrosérie približne 70 eny FOB. Tento rok bol zber pre všetkých pestovateľov mimoriadne náročný, keďže počas zberu bolo viac zrážok a chýbali zberači, čo znamenalo, že veľké množstvo kávy sa stratilo buď pádom na zem, alebo napučaním a rozštiepením na strome.
Táto šarža je spracovaná s certifikátom ekologického poľnohospodárstva. Čerešne sa najprv umyjú a roztriedia podľa zrelosti. Potom sa uložia do sudov bez prístupu kyslíka a nechajú sa 72 hodín kvasiť a macerovať. Teplota v sude sa udržiava na približne 22-25 °C. Káva sa potom premiestni na africké lôžka, kde sa každú hodinu otáča. Čas sušenia závisí od počasia a trvá približne 20-30 dní.
Celé spracovanie ML sa uskutočňuje vo fabrike Aruco, aby sa proces centralizoval a bol lepšie kontrolovateľný. Cieľom je vytvoriť konzistentné postupy, ale aj znížiť riziká pre výrobcu. Mlyn sa nachádza vo výške 800 m nad morom, čo poskytuje sušičke stabilnejšie podnebie na sušenie kávy v porovnaní s farmami, kde je počasie menej predvídateľné.
Káva sa praží predovšetkým na filtri.
Spracovanie: prírodné
Skóre pri pohárikovaní: 87
Odroda: Red Catuai
Nadmorská výška: 1300 m n. m.
Lokalita: Los Limos, Corquin, Copan
Družstvo:Norma Iris Fiallos
Chuťový profil: horká čokoláda - rum - mučenka