Fiftybeans: Príbeh kávy od Wildana Mustofa
Ak chcete spočítať výrobcov kvalitnej kávy v Indonézii, musíte vedieť napočítať do dvoch. Jedným z nich je Wildan Mustofa. Spolu so svojou rodinou vedie spoločnosť Frinsa Collective, ktorá pestuje vlastnú kávu, ale nakupuje aj kávové čerešne od okolitých farmárov a spracováva ich.
Je to už tretí rok po sebe, čo som si kúpil kávu od spoločnosti Wildan. Jeho káva má každý rok obrovský ohlas. Tento rok sa však Wildanovi podarilo posunúť latku oveľa vyššie. Túto kávu jednoducho musíte zažiť!
Wildan zvolil na spracovanie tejto dávky veľmi špecifickú techniku. Celý názov je: poloanaeróbny prírodný s 3-dňovou laktóznou fermentáciou. V skratke to znamená, že čerešne sa po zbere umyjú vodou a chvíľu sušia. Po dosiahnutí určitého stupňa vlhkosti sa vložia do plastového vrecka a fermentujú bez prístupu vzduchu. Na "naštartovanie" špecifického kvasenia sa do vrecúšok pridávajú aj kvasnice. Káva je potom oveľa sladšia, bohatšia a má husté telo. Čerešne sa potom sušia až 20 dní na afrických lôžkach.
Pravdepodobne vás najviac zaujíma, ako táto káva chutí. Očakávajte megalomanskú nálož sušených sliviek, broskýň, jahôd, čerešní a čokolády. V tejto káve je toho toľko, že sa to sem ani nezmestí. Takže nemáte inú možnosť, ako to vyskúšať. Nebudete ľutovať!
Na praženie tejto kávy používam pražičku Loring S15 Falcon, ktorá ako hlavný zdroj tepelnej energie využíva konvekciu alebo horúci vzduch. To mi umožňuje veľmi presne pracovať s chuťovými nuansami tejto kávy, a tak môžem zachovať vysokú šťavnatosť, ale aj sladkosť.
Filtrovanú kávu používajte vždy najskôr 7 dní od dátumu praženia. Tým sa zabráni nežiaducim horkým tónom v chuti.
Balenie je napustené dusíkom určeným pre potraviny, ktorý spomaľuje oxidáciu zŕn, takže káva si zachová svoj charakter aj 45 dní po pražení.
Krajina.
Nadmorská výška: 1400 m n. m.
Odroda: Sigararutang
Spracovanie: prírodné
Chuťový profil: DRIED SWEETS - BROSQUES - STRAWBERRIES - CHERRY - CHOCOLATE