Diabetici sú viazaní celým radom stravovacích predpisov. Patrí medzi ne aj pitie kávy? Poďme sa spoločne pozrieť na to, ako môže obľúbený nápoj ovplyvniť diagnózu zvanú cukrovka.

KÁVA A CUKR SPOLUPRACUJÚ ALEBO PROTIINFLAČNÉ LÁTKY?

V Českej republike je takmer milión diabetikov. Štatistiky zároveň uvádzajú, že viac ako polovica našej populácie vypije dve a viac šálok kávy denne. Hoci sa prieskumy nezaoberajú tým, koľko ľudí patrí do oboch týchto skupín, určite ich nie je málo.

Keďže samotná podstata ochorenia je založená na poruche metabolizmu glukózy a produkcie inzulínu (prípadne je v hre inzulínová rezistencia), vyvstáva otázka.

Ako káva ovplyvňuje hladinu glukózy a inzulínu?

Vďaka štúdii z roku 2004 vieme, že keď sa pacientom s diabetom II. typu podávali pred jedlom kofeínové tablety, došlo u nich k výraznému zvýšeniu postprandiálnej hladiny glukózy. Zároveň sa sledovali príznaky inzulínovej rezistencie.

Dnes sa odborníci domnievajú, že v tomto smere zohráva úlohu genetika. To, ako naše telo spracúva kofeín a či to zároveň ovplyvňuje hladinu cukru v krvi, určujú naše gény. Ľudia, ktorí metabolizujú kofeín pomalšie, majú vyššiu hladinu cukru v krvi ako tí, ktorých telo spracúva kofeín svižnejším tempom.

Samozrejme, pomerne dôležitou informáciou je, že v pôvodnej štúdii dostali účastníci kofeínové tablety, t. j. nepili kávu. A káva nie je len zdrojom kofeínu, ale ponúka aj množstvo cenných a prospešných látok.

Takže hoci káva ako zdroj kofeínu môže zhoršovať citlivosť na inzulín, čo samozrejme nie je u diabetikov žiaduce, nápoj obsahuje aj horčík, chróm a polyfenoly - látky, ktoré zlepšujú citlivosť na inzulín, takže môžu pôsobiť proti účinkom kofeínu v tomto smere.

Kto si láme hlavu nad otázkami?

Ako môže kofeín zvýšiť hladinu cukru v krvi?

Radi vám na to odpovieme. Kofeín ako silný stimulant podporuje vylučovanie adrenalínu, ktorý signalizuje pečeni, aby uvoľnila uloženú glukózu. To je princíp, ktorý stojí za prívalom energie, ktorý pociťujete po vypití kávy. To, že sa do krvi dostáva ďalší cukor, však môže byť pre diabetika nežiaduce.

Bezpečné dávky kofeínu pri cukrovke?

Neexistujú žiadne všeobecné odporúčania. Dávka, ktorú jeden diabetik zvládne bez problémov, môže byť pre iného riziková. Navyše musíte vziať do úvahy, že kofeín nie je len v káve, ale aj v iných nápojoch alebo dokonca v potravinách. Diabetici si preto musia dávať pozor pri čítaní etikiet nielen na obsah cukru, ale aj na prítomnosť kofeínu.

Dávajte si pozor, čo si pridávate do kávy

Ak málokto pije len čiernu kávu bez cukru a mlieka, musíte venovať pozornosť aj prísadám, ktorými si kávu ochucujete. Pre diabetikov je samozrejme sladenie kávy bežným cukrom nežiaduce. Ponúkajú sa teda umelé sladidlá, ale napríklad v prípade sukralózy sa v posledných rokoch veľa hovorí o tom, že aj ona môže nepriaznivo ovplyvniť hladinu cukru v krvi. Pokiaľ ide o mlieko, v malom množstve zvyčajne nie je škodlivé, ale nesmiete to s ním preháňať.

Efektívna prevencia nie je to isté ako účinná liečba

Vďaka výskumom vieme, že pravidelná konzumácia kávy znižuje riziko vzniku cukrovky II. typu. Ak vám však už bola diagnostikovaná cukrovka, pitie kávy môže znížiť vašu citlivosť na inzulín, t. j. schopnosť vášho tela reagovať na inzulín. A to je už alarmujúci účinok u diabetika.

Existujú však pacienti, ktorí na kávu alebo kofeín takto nereagujú, preto nie je možné jednoznačne povedať, že diabetici by sa mali kávy vzdať. Namiesto toho by mal každý pacient prediskutovať otázku konzumácie svojho obľúbeného nápoja so svojím lekárom.

Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

Zdroje:

https://diabetesjournals.org/care/article/27/8/2047/23381/Caffeine-Impairs-Glucose-Metabolism-in-Type-2

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29569539/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7014832/#:~:text=Ingestion%20of%20these%20artificial%20sweeteners,%20activity%20due%20to%20insulin%20resistance .

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.