Zvlášť v teplých letných dňoch človek ocení ľadovej alternatívy kávy. Existuje ich nespočetné množstvo druhov líšiacich sa prípravou aj servírovaním. Niektoré z nich sú pripravené na konzumáciu ihneď, u iných si počkáte pokojne aj niekoľko hodín. Studené kávové nápoje sú vhodné na experimentovanie viac, než ktorékoľvek iné. Fantasia sa tu určite medze nekladú. V nasledujúcom článku vám však predstavíme základné druhy ľadovej kávy.

Cold brew

cold brew káva

Na prípravu je cold brew veľmi jednoduchá alternatíva. Jedná sa o kávu extrakcia za studena. Na prípravu cold brew vám postačí Frenchpress či využite špeciálne kanvicu Hario Mizudashi. Do kávovaru dáte hrubo namletú kávu a zalejete studenou vodou. Nádobu zakryte a nechajte pri izbovej teplote alebo v chladničke extrahovať najmenej 12 hodín. Potom už len stačí klasicky prefiltrovať. Takto pripravená káva má nižšiu aciditu a je sladšie. Môžete jej podávať len tak alebo s mliekom či na ľade.

Viac o príprave si môžete prečítať v našom článku: Studená káva tzv. Cold brew

Chcete kanvičku na cold brew? Kúpte si Hario Mizudashi.

Prekvapkávaná káva na ľad (iced pour over)

Prekvapkávaná káva na ľad (iced pour over)

Postup je skoro rovnaký, ako keď si pripravujete svoju obľúbenú prekvapkávanú kávu cez dripper. V nádobe na kávu je však umiestnený ľad, na ktorý káva prekvapkáva a tým sa ochladzuje. Doba extrakcie aj ideálna teplota vody okolo 93 ° C zostáva rovnaká. Na prípravu môžete použiť obyčajný dekanter či kadičku alebo špeciálny kanvicu Hario s dávkovačom na ľad.

Na prípravu môžete využiť sadu Hario Fretta z našej ponuky

Cold drip

Cold drip príprava ľadovej kávy

Jedná sa bezpochyby o najefektnejšie prípravu studenej kávy. Pre metódu cold drip sa používa špeciálny prekvapkávací sada pripomínajúce laboratórne pomôcky. Skladá sa z nádoby na ľadovú vodu s ventilom, zásobníka na kávu s filtrom a servírovacie kanvičky. Ventil sa nastaví tak, aby ľadová voda pomaly kvapkala na kávu, skrz ktorú potom preteká do servírovacej nádoby. Celý cold drip proces trvá približne 5 hodín, v závislosti od drsnosti kávy.

cold drip

Vyskúšajte netradičné prípravu pomocou Hario clear water dripper

Espresso na ľade

espresso na ľade

Jedná sa o najjednoduchší možnú prípravu ľadového kávového nápoja. Jednoducho naplníte pohárik ľadom a prelejete cez ňu espresso. Jednoduché, ale dobré a zaručene osvieži!

frappé

frappe ľadová káva

Túto kávu pozná snáď každý, kto kedy bol na dovolenke v Grécku. Vznikla úplnou náhodou v 50. rokoch v Grécku, nahradením kakaa v Shakey pre deti za instantnú kávu. Na prípravu frappé stačí instantná káva, cukor na ochutenie, studená voda a shaker či mixér. Všetky ingrediencie vyšľaháme do peny ktorú potom dolejeme studenou vodou či mliekom. Podávame ideálne na ľade v pohári so slamkou.

Existujú rôzne alternatívne prípravy frappé, kedy sa napríklad ľad či mlieko pridávajú už do mixéra. Alternatívou tohto nápoja je frappé freddo či espresso Fredo, pri ktorého príprave sa používa namiesto instantnej kávy espresso.

Affogato

affogato ľadová káva

Jedná sa už skôr o dezert než kávu. Nie je prekvapením, že táto affogato dobrota pochádza z Talianska, jej základom je kopček smotanovej zmrzliny, ktorá je preliaty šálkou espresa. Na zmrzline určite nešetrite a vyberte tú vyrobenú z pravej smotany. Najčastejšie je affogato podávané s vanilkovou zmrzlinou, ale s príchuťami môžete experimentovať.

Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.