Hario Dripper V60 (VD-01T) číry, plastový
Plastový dripper Hario V60 na jednoduchú prípravu 1-2 šálok filtrovanej kávy. Jasný dizajn.
Plastový dripper Hario V60 na jednoduchú prípravu 1-2 šálok filtrovanej kávy. Jasný dizajn.
Your cart is empty
Ochutnajte skvelú kávu z ostravskej pražiarne Father's Coffee.
Príchuť: sušené jahody - LICHI - KARAMEL - MLIEČNA ČOKOLÁDA
Názov novej etiópskej kávy je odvodený od dediny Chelbesa, nad ktorou sa nachádza spracovateľská stanica. Terén je tu pomerne náročný a na stanicu sa dá dostať len po úzkych blatistých cestách, najlepšie na motorke. Po náročnej ceste však dorazíte do jednej z najorganizovanejších spracovateľských staníc v regióne.
VÝROBCA - Metódy pestovania v regióne zostávajú prevažne tradičné. Poľnohospodári v Gedebu zvyčajne pestujú na svojich farmách okrem kávy aj iné plodiny, aby čo najlepšie využili pôdu a zabezpečili si celoročné živobytie. Väčšina pestovateľov pestuje kávu ekologicky. Používajú minimálne alebo žiadne hnojivá, všetky poľnohospodárske činnosti sa vykonávajú ručne a zber úrody zabezpečuje najbližšia rodina. Spracovateľská stanica Chelbesa nakupuje čerešne od 248 poľnohospodárov, ktorí obhospodarujú od 0,5 do 1,5 hektára. Pôda je tu nitisol - hlboká, červená, dobre odvodnená pôda, ktorá je typická pre Etiópsku vysočinu. Všetci poľnohospodári v tejto oblasti hospodária v nadmorskej výške nad 2 000 metrov nad morom. S cieľom maximálne využiť potenciál poľnohospodárov a prispieť ku komunite zorganizovali na stanici vzdelávacie semináre, vybudovali v dedine novú cestu a zakúpili počítače pre miestnu školu.
SPRACOVANIE - Po zbere sa čerešne doručia do stanice, kde ich pracovníci príjmu vizuálne skontrolujú a vyberú len zrelé čerešne na anaeróbnu fermentáciu. Čerešne sa potom vložia do plastových vriec GrainPro, ktoré sa uzavrú bez prístupu vzduchu a kvasia 18 až 24 hodín. Najdôležitejším aspektom anaeróbnej fermentácie je kontrola procesu. V uzavretom prostredí mikróby rýchlo spotrebujú kyslík a prostredie sa stane anaeróbnym, bez prístupu vzduchu. Takto začnú prevládať mikróby, ktoré sa živia oxidom uhličitým, a tie následne poháňajú fermentáciu. Existuje nekonečné množstvo druhov mikróbov, z ktorých každý ovplyvňuje fermentáciu iným spôsobom a prináša do kávy nové chute. Niektoré z najúžasnejších a niektoré z najnepríjemnejších chutí, ktoré sme v káve ochutnali, pochádzajú z experimentálnej fermentácie. Po kvasení sa čerešne oberú na oberačke a preložia do fermentačných nádob v kadiach (pec majú zo Spojených arabských emirátov :), kde opäť kvasia pod vodou ďalších 12 hodín. Káva sa potom premiestni na africké lôžka, kde sa 15 dní suší na slnku.
PÔVOD - Etiópia sa považuje za kolísku kávy a jej produkcia tvorí takmer 10 % hrubého domáceho produktu krajiny. Odhaduje sa, že v Etiópii rastú tisíce doteraz nepopísaných odrôd, čo z tejto krajiny robí región s najväčšou biodiverzitou kávy na svete. Vzhľadom na historickú tradíciu, spôsob pestovania kávy v Etiópii, ako aj politickú situáciu a miestny systém je takmer nemožné nájsť jednoodrodové/jednoodrodové dávky (časti úrody). Hoci sa to v posledných rokoch pomaly začína meniť, zatiaľ je pre odrody kávy z Etiópie stále typické označenie etiópske dedičné odrody alebo etiópske autochtónne odrody. To je aj prípad našej vynikajúcej kávy Chelbesa.
Krajina.
Oblasť: Obec Chelbesa, Gedeb Woreda, zóna Gedeo
Spracovateľský závod: Chelbesa
Nadmorská výška: 2000 - 2200 m n. m.
Odroda: pôvodné etiópske odrody
Spracovanie: anaeróbne
Chuťový profil: sušené jahody, liči, karamel a mliečna čokoláda
Plastový dripper Hario V60 na jednoduchú prípravu 1-2 šálok filtrovanej kávy. Jasný dizajn.
Keramický dripper Hario V60 na dokonalú prípravu 1 až 4 šálok filtrovanej kávy. Biely dizajn.
Legendárny kávovar Chemex CM-6A Pour Over 6 na prípravu fantastickej prekapávanej kávy. Objem 880 ml. Drevená rukoväť.