Pre správne fungovanie nášho e-shopu (nastavenia ochrany osobných údajov)

Súhlas nám umožňuje pracovať na vylepšovaní celej stránky, aby ste sa nemuseli neustále prihlasovať, aby vyhľadávanie fungovalo správne a aby ste vďaka personalizácii nedostávali reklamy na niečo, čo vás nezaujíma a čo ste nikdy nevideli. Na to potrebujeme váš súhlas na spracovanie súborov cookie.

Kliknutím na "Rozumiem" súhlasíte s tým, aby sme mohli používať analytické a reklamné súbory cookie tretích strán.

S vašimi údajmi budeme zaobchádzať s rešpektom. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať alebo zmeniť. Ďakujeme!

Rozumiem Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie
Druhy kávy a ich rozlišovanie

Druhy kávy a ich rozlišovanie

Milujete horkú arómu správne pražených kávových zŕn? Prepadli ste typickej chuti dobre pripraveného espressa? My tiež! Ako sa však takáto káva pripravuje a aké požiadavky musí spĺňať, aby sa mohla pýšiť svetoznámymi názvami ako lungo alebo ristretto? Poradíme vám nielen s ich prípravou, ale aj so správnym pomerom jednotlivých ingrediencií, ktoré výrazne ovplyvnia výslednú chuť a arómu kávy.

Základné druhy kávy

V kaviarňach sa bežne stretnete s druhmi, na ktorých prípravu je potrebné espresso. Výsledok sa líši len veľkosťou kávy a pridaním mlieka alebo mliečnej peny. Nižšie sme pre vás pripravili stručný prehľad najzákladnejších druhov kávy, aby ste sa v kaviarni nemýlili a mohli si objednať skvelú kávu na prvý pokus.

Čo je káva espresso

Ako sme už raz spomenuli, ide o základný druh kávy, od ktorého závisí príprava ostatných. Názov sa neodvodzuje od rýchlosti, akou sa ponáhľate do práce, aby ste do seba "kopli" jedno espresso a utekali na autobus. Ide o formu prípravy - mletá káva prechádza minimálnym množstvom horúcej vody pod vysokým tlakom.

Je veľmi dôležité venovať pozornosť množstvu mletej kávy. V prípade espressa je to v rozmedzí 7-14 g na 30 ml takmer vriacej vody (90 °C). Čas potrebný na preliatie vody by mal byť 30 sekúnd. Od druhu kávy závisí aj množstvo peny, ktorá sa vytvorí na povrchu kávy.

Čo je káva ristretto

Káva Espresso ristretto je najvýraznejšia z radu káv a jej chuť nie je po chuti každému. Hoci sa pripravuje rovnakým spôsobom ako espresso zo 7-14 g, objem ristretta je len 20 ml, teda polovičný. Bohatá chuť môže byť trochu mätúca, pretože obsah kofeínu v ristrette je veľmi nízky - je to preto, že kofeín sa začína uvoľňovať z mletej kávy približne v čase, keď už espresso prúdi do šálky (t. j. keď objem presiahne 20 ml).

Ak chcete vyskúšať nové chute kávy, ktoré vám žiadna iná káva neponúkne, a dopriať si šálku lahodnej chuti aj počas horúceho letného dňa, vyskúšajte ristretto. Koncentrovanejšia a silnejšia chuť vám otvorí nové obzory a umožní vychutnať si lahodný dúšok plný chuti. Vďaka nášmu príručke si môžete ristretto pripraviť aj vy

Čo je káva doppio

Potrebujete poriadne nakopnúť? Dajte si dvojitého panáka. Ide o dvojité espresso, dvojitú dávku mletej kávy. Konkrétne sa pripravuje zo 14-28 g a 60 ml vody. Jej objem je väčší, rovnako ako obsah kofeínu. Espresso doppio je obľúbené najmä pre bohatý chuťový zážitok, ktorý ponúka milovníkom silnej kávy.

Pôvod espressa doppio siaha, samozrejme, do slnečného Talianska a je reakciou kaviarnikov na dopyt po silnej káve, ktorá vám dodá energiu najmä ráno alebo počas náročného dňa. Baristi si všimli časté objednávanie dvojitého množstva espressa, a tak im nezostávalo nič iné, ako ponúknuť zákazníkom to, po čom ich chuťové poháriky túžia. Pripravte si vlastnú šálku silnej chuti podľa našich podrobných pokynov.

Čo je káva lungo

V kaviarňach sa s ňou môžete stretnúť aj pod pojmom long coffee alebo "dlhá káva". Espresso lungo zahŕňa extrakciu 7-14 g mletej kávy spolu s horúcou vodou. Objem kávy lungo je 60 ml, teda rovnaký ako objem kávy doppio, ale o jednu dávku espressa chudobnejší. Výsledná chuť je v porovnaní s ostatnými jemnejšia a horkejšia vďaka väčšiemu množstvu vody. Vo väčšine kaviarní to funguje tak, že na stôl dostanete 30 ml šálku kávy a pomocou ďalšej nádoby s horúcou vodou určíte chuťový zážitok espressa lungo.

Milovníci kávy ho ocenia najmä pre jeho menej výraznú chuť, na rozdiel od espressa, práve preto, že sa nastavuje vodou. Ak si radi doprajete poriadnu šálku aromatickej kávy a espresso je pre vás príliš silné, siahnite po káve lungo. Na našej webovej stránke sme spísali podrobný návod na jej prípravu.

Nie je káva ako káva

Prečo vaša doma pripravená káva nechutí tak ako tá, ktorú si dáte vo svojej obľúbenej kaviarni? Háčik je pravdepodobne v druhu kávových zŕn, ktoré na jej prípravu používate. Vadí vám kyslý podtón? Siahnite po viac pražených zrnách. Chcete znížiť horkú chuť? Vyberte si svetlejšie kávové zrná. Ak chcete nájsť "to pravé" pre svoje chuťové poháriky, vyskúšajte niekoľko rôznych pražení, pričom platí jedno všeobecné pravidlo: čím svetlejšie zrná, tým kyslejšia káva, a čím tmavšie zrná, tým viac horkých tónov budete vnímať.

Hustá pena na povrchu kávy

Vytvára sa počas extrakcie espressa, keď sa horúca voda pretláča cez pomleté kávové zrná. Na farbu a množstvo peny na povrchu lahodnej kávy vplýva niekoľko faktorov. Jedným z nich je tlak, ktorý prispieva k lepšiemu udržaniu peny na povrchu. Svoju úlohu zohráva aj teplota vody, pričom ideálna teplota je približne 90 °C. Ak chcete, aby vaša káva mala hustú penu, použite čerstvú a jemne namletú kávu.

Mlieko hrá dôležitú úlohu

Nenašli ste vyššie svoj obľúbený druh kávy? Určite. Vynechali sme tie, ktoré sa pripravujú s mliekom alebo mliečnou penou. Čo napríklad obľúbené cappuccino alebo nedávno spomínaný flat white? A čo tak latte a lahodné macchiato?

Samotný proces sa vždy začína prípravou silného espressa, ktoré určí výslednú chuť kávy. Preto sa uistite, že kávové zrná vyberáte podľa svojich chuťových preferencií (nízko alebo viac pražené). V závislosti od konkrétneho druhu kávy sa do espressa pridáva horúce mlieko, buď spenené, alebo len ohriate. Od typu kávy, na ktorú máte práve chuť, závisí aj spôsob pridávania mlieka. Napríklad pri latte je pomer vody a mlieka vyvážený, zatiaľ čo pri cappuccine je dôležité pridať aj mliečnu penu, ktorá sa vytvára pomocou trysky na napenenie mlieka alebo napeňovača. Príprava lahodného espressa macchiato závisí napríklad od vašich chuťových preferencií - ak máte radi výraznú chuť kávy, pridajte menej napeneného mlieka, ak chcete kávu zjemniť, pridajte ho trochu viac.

Aká káva je pre vás tá pravá?

Ak ste dočítali až sem, pravdepodobne ste sa nielen zamotali do talianskych názvov rôznych druhov, ale dostali ste aj chuť na horúcu a aromatickú kávu. Ale aká je tá pravá pre vás a zahrá na tú správnu strunu chuti? Ristretto verzus espresso? Alebo zvíťazí dvojité espresso? Na každú dennú dobu sa hodí iný druh kávy. Na ranné povzbudenie energie je vhodnou voľbou doppio a počas dopoludnia sa nemôžete pomýliť so šálkou dobrého espressa alebo ristretta. Zloženie a veľkosť kávy lungo naznačuje, že je ideálna na popoludňajšie občerstvenie v podobe voňavého kúska koláča.

Ak si chcete pripraviť svoju obľúbenú kávu aj doma, nezabudnite sa orientovať medzi rôznymi druhmi kávových zŕn a ich silou praženia. Môžete sa rozhodnúť pre zmesi arabica, robusta alebo espresso, ktoré vám prípravu aromatického nápoja uľahčia. Nemusíte sa obávať, že robusta nebude kvalitná a káva nebude mať dobrú chuť. Tento mýtus treba vyvrátiť. Možno patrí k lacnejším variantom, ale aj na to máme vysvetlenie - na rozdiel od arabiky sa pestuje v nízkej nadmorskej výške, a preto sa ľahšie pestuje, skôr sa rodí a nie je náročná.

Vyberajte podľa stupňa praženia a nebojte sa vyskúšať viacero odrôd, určite nájdete takú, ktorá bude vyhovovať vášmu chuťovému spektru.