Pre správne fungovanie nášho e-shopu (nastavenia ochrany osobných údajov)

Súhlas nám umožňuje pracovať na vylepšovaní celej stránky, aby ste sa nemuseli neustále prihlasovať, aby vyhľadávanie fungovalo správne a aby ste vďaka personalizácii nedostávali reklamy na niečo, čo vás nezaujíma a čo ste nikdy nevideli. Na to potrebujeme váš súhlas na spracovanie súborov cookie.

Kliknutím na "Rozumiem" súhlasíte s tým, aby sme mohli používať analytické a reklamné súbory cookie tretích strán.

S vašimi údajmi budeme zaobchádzať s rešpektom. Svoj súhlas môžete kedykoľvek odvolať alebo zmeniť. Ďakujeme!

Rozumiem Prispôsobte si
Prijať vybrané súbory cookie
Káva s rumom a jej príprava

Káva s rumom a jej príprava

Historické pramene však najčastejšie spomínajú tzv. farizejskú kávu, ktorá sa spomína v 19. storočí. Istý nemecký sedliak vraj v rámci oslavy krstu svojho dieťaťa ponúkol jednému zo svojich hostí kávu s rumom poliatu hustou šľahačkou, ktorá mala prekryť typickú rumovú príchuť.

Nebolo žiaduce, aby si obsah alkoholu v káve všimol farár. Rum pochopiteľne považoval za nástroj samotného diabla. Káva s rumom si v každom prípade našla svojich priaznivcov a v klasickom ponímaní si zachovala šľahačkovú čiapočku.

Podľa iných zdrojov má však káva s rumom svoj pôvod na Kube, keď bol ostrov španielskou kolóniou. Tamojší vojaci si vraj do kávy pridávali rum, aby im dodal odvahu. Už keď ju podávali, ku káve sa pridávala šľahačka, ale bola v nej aj škorica a pomarančová kôra.

Príprava kávy s rumom

Potrebujete:

  • šálku silnej kávy, ideálne espressa, ale môže to byť aj filtrovaná káva
  • 1-2 čajové lyžičky cukru, najlepšie trstinového
  • 50 ml tmavého rumu
  • šľahačka na šľahanie
  • práškové kakao na posypanie, prípadne korenie podľa chuti

Ako ju pripraviť:

  • Cukor dáme do hrnčeka (ideálne predhriateho) a zalejeme ho rumom
  • .
  • Najnovšie zalejte horúcou kávou
  • Na vrch pridajte šľahačku, ktorú môžete podľa chuti posypať kakaovým práškom alebo škoricou
  • Podávame ihneď, aby šľahačka "nespadla"
  • .

Pozor!

Podľa tradície by ste túto kávu nemali pred pitím miešať. Legenda hovorí, že kto zamieša kávu s rumom, zaplatí ďalšiu rundu.

Dobrá rada

Kávu s rumom si najlepšie vychutnáte po jedle, a keďže má skvelý zahrievací účinok, bude obľúbeným nápojom v jesenných snehových prehánkach a počas dlhých zimných večerov.

V každom prípade by vám mala stačiť jedna šálka kávy, a to z hľadiska obsahu kofeínu aj alkoholu. Ignorujte skutočnosť, že účinky alkoholu na sebe takmer nepocítite. Kofeín má tendenciu maskovať účinky alkoholu, ale to neznamená, že ich eliminuje. Preto sú tak časté varovania pred miešanými nápojmi, v ktorých sa kofeínový nápoj stretáva s alkoholom. Predstavujú veľké riziko, že vypijete viac ako zvyčajne, pretože na sebe nebudete cítiť klasické účinky alkoholu.

Šálka aromatickej kávy s kvapkou kvalitného rumu by zdravého človeka nemala ohroziť.