Kurzy baristov alebo byť či nebyť baristom

Kurzy baristov alebo byť či nebyť baristom

Najmä v niektorých prípadoch nestačí len milovať kávu, ale oplatí sa ju lepšie spoznať a naučiť sa metódy jej prípravy, aby ste upevnili svoj vzťah a postavili ho na dobrých základoch.

Komu sú určené kurzy baristov?

Bolo by chybou predpokladať, že sú určené výlučne pre majiteľov alebo prevádzkovateľov kaviarní a ich zamestnancov. Na kurz sa môže prihlásiť (budúci) profesionál, ale aj ktokoľvek iný, kto má jednoducho rád dobrú kávu. Nejde len o to, aby ste vedeli rozlíšiť dobrú kávu od menej dobrej, rovnako dôležité je, či dokážete doma pripraviť nápoj, ktorý spĺňa najvyššie štandardy.

Čo sa naučíte?

  • Ponáhľate sa späť v čase a dozviete sa o histórii pestovania a pitia kávy.
  • Zistíte, ako sa káva zbiera a spracováva a ktoré odrody patria medzi najčastejšie používané.
  • Zoznámite sa so správnymi postupmi prípravy rôznych druhov kávy, od espressa až po filtrovanú kávu.
  • Súčasťou série kurzov je aj umenie prípravy latte.

Kurzy pre začiatočníkov aj pokročilých

Nie je neobvyklé, že organizátori kurzov rozlišujú, či ste úplný začiatočník - teda momentálne "len" kávový nadšenec, ktorý by sa chcel naučiť viac, alebo či potrebujete zdokonaliť svoje doterajšie zručnosti a opäť postúpiť na kariérnom rebríčku.

V prvom prípade vám na účasť na kurze stačí láska ku káve a chuť učiť sa nové veci. Často vás aj jednodňový kurz naučí pripraviť skvelé espresso, macchiato alebo cappuccino.

Kurzy pre pokročilých baristov stavajú na vedomostiach a skúsenostiach svojich účastníkov aby im umožnili ešte hlbšie nahliadnuť do sveta kávy. Tu sa lepšie zoznámite s obsluhou a údržbou profesionálnych kávovarov, bližšie sa pozriete na rôzne druhy praženia a zoznámite sa s menej známymi technikami prípravy, či už ide o AeroPress, Chemex atď.

Tieto kurzy sú určené predovšetkým baristom v kaviarňach a iných podnikoch, takže zahŕňajú napríklad:

  • nastavenie hrubosti mletia;
  • obsluha napeňovača mlieka;
  • použitie kávy pri príprave iných nápojov, napríklad koktailov;
  • správne podávanie kávy hosťom.

Po absolvovaní takéhoto kurzu môžete skutočne začať pracovať ako barista. Koniec koncov, jeho súčasťou je aj výstupná skúška a následná certifikácia, ak skúšku úspešne absolvujete.

Ak chcete využiť svoju vášeň pre kávu a z laika so šálkou kávy v ruke sa stať zručným začínajúcim baristom, určite sa prihláste na kurz.