V Taliansku, kde sa zrodila vôbec prvý moka kanvička na svete, je súčasťou viac ako 90% všetkých domácností. Aj u nás sa ale teraz stáva moka kanvička koťogo jednou z najpredávanejších alternatívnych príprav kávy . Preto sa Vám týmto článkom pokúsime pomôcť s výberom kanvičky tak, aby ste z nej mali čo najväčší pôžitok.

Akú mi pripraví kávu?

Keď si Alfonso Bialetti nechal v roku 1933 patentovať prvý moka kanvičku, legendárny moka kanvičky Bialetti boli na svete. K tomuto vynálezu ho doviedla túžba umožniť každému obyvateľovi Talianska, aby si lahodné espresso, na ktoré je zvyknutý z kaviarne, mohol pripraviť aj v pohodlí domova. Káva, ktorú Vám moka kanvička pripraví bude silná a v malom objeme cca 50ml na 1 šálku. Zo všetkých alternatívnych príprav kávy bude z kotogo kvalitnému espresse skutočne najbližšie.

Moka kanvice hliníková alebo antikorová?

Prvú otázku, ktorú by si každý mal pred nákupom svoju prvú moka kotogo položiť, je voľba materiálu. Vôbec prvý vyrábané Bialettky boli z hliníka. Dôvod bol vcelku zaujímavý. Taliansko mala veľké zásoby bauxitu, z ktorého sa hliník získava, a aby Mussolini prinútil Italy k jeho využitiu, vyhlásil hliník ako taliansky národný kov. Nerezová oceľ bola pre Italy zakázaná.

Hliník má však oproti nerezu malú výhodu. Skvele vedie teplo a po krátkom čase sa vnútro hliníkového kávovaru potiahne patinou, vďaka ktorej si kanvička zanechá príjemné kávová aróma, a káva z nej mnohým ľuďom chutí o niečo lepšie.

Najväčšie obavy čo sa týka hliníka majú ľudia z jeho účinkov na ľudské zdravie. Potravinársky hliník, z ktorého sa však vyrába dnešné hliníkové riadu, nemá nič spoločné s hliníkovými príbory a riadom, ktoré poznala naše predošlá generácia. Pokiaľ si v kotogo uvaríme každý deň jednu dve kávy, nie je dôvod na obavy.

Hliníkovou kotogo môžete použiť na akýkoľvek typ sporáku okrem indukčnej dosky. Bude Vám teda fungovať na plyne, varnej doske, sklokeramickej doske.

Pokiaľ zháňate moka kanvičku na indukciu, je Váš výber obmedzený na moka kanvičky nerezové. Vybrať si môžete medzi kanvičkou celonerezovým, alebo kanvičky, ktoré majú nerezovú aspoň spodnú časť. Horná časť už môže byť z hliníka, keramiky a pod.

Moka kanvička na koľko šálok?

Ak ste sa už rozhodli pre materiál, prichádza na rad voľba velikostimoka kanvičky. V našom obchode sa často stretávame so zákazníkmi, ktorí majú tendenciu kúpiť kanvičku čo najväčšia, aby si v nej urobili kávu ako sami, tak ak príde početná návšteva.

Príprava kávy v kotogo má však určité svoje špecifiká. Aby ste si pripravili kávu tak, ako by mala z moka kanvičky chutiť, mali by ste:

  1. do spodnej nádobky naliať toľko vody, koľko sa zmestí po bezpečnostný ventil
  2. lievik naplniť celý namletú kávou a zarovnať, nestláčať
  3. pomer kávy a vody by mal byť 1:11

Alchýmia prípravy kávy v moka kanvičke je ešte o málinko zložitejšie, ale o tom si môžete prečítať v pokoji článok o Príprave kávy v moka kanvici . Táto 3 pravidla je však mať na pamäti.

Ak si kúpite kanvičku na 6 šálok a budete si v nej chcieť pripraviť iba 2 šálky, intuitívne budete dávať menej vody i menej kávy. V kotogo potom však nevznikne potrebný tlak a výsledný nápoj nebude taký aký by mal byť. A to by podľa nás bola škoda. Preto pri výbere myslite na to, pre koľko osôb v nej najčastejšie budete kávu pripravovať.

Ak máte napriek tomu radšej väčšie šálky ako cca 50ml, môžete si výsledný nápoj doliať horúcou vodou. Jedná sa o najjednoduchší a tiež asi najšetrnejší spôsob, ako silnú kávu "zriediť". Výsledkom bude tzv. Lungo, čo v taliančine znamená "dlhý", "zriedený". Pripravenú kávu iba v prípade Lunga dolejte horúcou vodou v pomere 1: 1, v prípade Americana je pomer 1: 5.

Chceli by ste si moka kanvicu zaobstarať? Pozrite sa na náš E-SHOP.

Môžem dať do kotogo menej vody aj menej kávy?

Ako je už spomenuté vyššie, menej vody i menej kávy bude mať za následok nápoj o niečo málo rozdielny, než ak naplníte moka kanvičku celú. Nemusíte mať obavu, že ak dáte do kanvičky menej vody či menej kávy, nebude fungovať. Fungovanie už ale nejde zaručiť v prípade, že množstvo použitej vody i kávy klesne pod 50% pôvodného množstva.

Pri stanovovaní množstva vody aj kávy pamätajte vždy na pomer kávy a vody 1:11.

>> Mrknite na náš článok Príprava kávy v moka kanvici <<

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majiteľ a riaditeľ spoločnosti GourmetKava s.r.o. prevádzkujúcej 15 rokov e-shop s čerstvo praženou kávou a príslušenstvom na alternatívnu prípravu kávy. Držiteľ prestížneho certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale aj milovník prírody a hudby.

Odporúčame: