- Dominik Škoda
 - 6499 zobrazenie
 
	    Ak má nejaký kávovar na prípravu filtrovanej kávy naozaj štýl a krásny dizajn je to určite prekvapkávač Chemex. Vynález, ktorý uzrel svetlo sveta v USA už v roku 1940, kedy ho vynašiel pôvodne chemik doktor Peter Schlumbohm sa už 3 roky na to dostal do prestížnej kolekcie moderného dizajnu MOMA.
Sám jeho autor tvrdí, že "aj najväčší rúra dokáže pomocou Chemexu pripraviť vynikajúcu kávu." Aby ste si v Chemexu urobili pokiaľ možno čo najkvalitnejšie pripravenú kávu, spísali sme pre Vás stručný návod na prípravu. 
Nech už si vyberiete akúkoľvek veľkosť Chemexu ( u nás ponúkame všetky veľkosti, teda 3, 6, 8 a 10 šálok ) odporúčame určite používať originálne skladané papierové filtre Chemex , ktoré sú rovnako tak k dostaniu u nás v e-shope .

VÝHODY PRÍPRAVY KÁVY V CHEMEXU
- krásne čistá káva plnej chuti
 - ľahká príprava
 - nenáročná údržba
 - nepotrebujete oproti Dripper žiadnu kanvičku na servírovanie
 - dizajn
 
 Hrubosti mletia: mletie stredne hrubé, o málinko hrubšie ako na drip 
Ideálne je zomletá si kávu vždy čerstvú tesne pred každou prípravou. Na Chemex sa káva melie pomerne hrubo a to o niečo hrubšie než na drip tj. Asi konzistencia cukru krupice.
AKO PRIPRAVIŤ CHEMEX? 
✔ Celkový čas prípravy: cca 4 minúty
✔ Množstvo kávy: ideálne 36 gramov / 600ml
Návod ako na prípravu kávy pomocou Chemexu
- Pripravíme si kávové zrná, napríklad 36 gramov a 600 ml filtrovanej vody o teplote 93-95 ° C, ktorú využijeme pre zaliatie kávy v Chemexu. Budeme potrebovať tiež stopky pre meranie času. Celková doba prípravy sa pohybuje okolo 3-4 minút.
 - Najprv namelieme zrna o niečo hrubšie než do Dripper, čiliasi na stupeň 7 na pomyselnej desaťdielnej škále (stredne hrubé mletie).
 - Do hornej časti nádoby vložíme Chemex filter, ktorý prepláchneme horúcou vodou. Tiež prepláchneme nádobu, ktorá sa tak ohreje a nebude ochladzovať kávu.
 - Kávu nasypeme do filtra a mierne zahýbať s nádobou, aby sa káva dobre rozprestrela, a potom ju sparíme cca 50ml horúcej vody. Z kávy sa začne uvoľňovať oxid uhličitý, ktorý zabraňuje správnej extrakcii.
 - Po 30 sekundách pomaly vlievame vodu krúživými pohybmi, pokiaľ možno rovnakým prúdom. Pre tento účel sa perfektne hodí napr. Kanvice Hario Buono s úzkym hrdlom .
 - Káva z Chemexu je hotová a môžete servírovať. Výsledný čas extrakcie by mal okolo 4 minút. Ak bol čas překapání rýchlejší ako 3 minúty, pravdepodobne bola káva príliš hrubo zomletá.
 
TIP: Vždy samozrejme najviac záleží na Vašej vlastnej chuti. Pokiaľ Vám príde, že má káva slabé telo, skúste nabudúce namletú kávu málinko jemnejšie a znížte pomer kávy a vody. Pokiaľ Vám naopak príde káva príliš horká, nameľte ju nabudúce o niečo viac nahrubo a zvýšte pomer kávy a vody. Snažte sa pritom stále dodržiavať rovnakú teplotu vody a rovnaké časy výslednej extrakcie.
-  
 Príprava kávy 
- Príprava kávy vo french presse
 - Príprava kávy Cold brew (studená káva)
 - Príprava kávy v moka kanvici
 - Príprava kávy v džezve
 - Príprava kávy vo Vacuum pot
 - Príprava filtrovanej kávy
 - Príprava kávy - Espresso - kompletný manuál
 - Príprava kávy v Aeropressu
 - Príprava zelenej kávy s pražením
 - Príprava vietnamskej kávy
 - Nápoje z espressa
 - Príprava Yerba maté v kalabasu
 - Ľadová káva na 6 spôsobov
 - Príprava kávy flat white
 - Príprava kávy frappé
 - Príprava kávy batch brew
 - Príprava kávy espresso tonic
 - Príprava kávy cappuccino
 - Príprava kávy caffe latte
 - Príprava kávy latte macchiato
 - Príprava espressa macchiato
 - Príprava kávy ristretto
 - Príprava kávy espresso doppio
 - Príprava kávy americano
 - Príprava kávy lungo
 
 
