- Dominik Škoda
 - 11479 zobrazenie
 
	    Na tejto stránke nájdete zhrnutie základných parametrov správne pripravených nápojov z espressa. Na jednej strane je to vec samozrejmá, na druhú stranu je bohužiaľ v Českej republike veľká časť kaviarní, ktoré nápoje pripravujú po svojom. Preto sa nasledujúce informácie hodí predovšetkým v kaviarni, kde často už na prvý pohľad môžete spoznať, či je tu káva pripravovaná správne, alebo je to len druhoradá aktivita, pri ktorej pripraví kávu len aby bola a chuť pre nich nie je na prvom mieste.
Prečo je dobré poznať, alebo ako vybrať dobrú kaviareň?
Pamätajte tiež na to, že dobré espresso musí byť z pákového espresso kávovaru a pripravuje ho barista. Ak v kaviarni vidíte na kávovar, čo je pomerne časté, môžete pozorovať ako dlho káva vyteká z páky. V zlých kaviarňach často nemávajú správne nastavený mlynček, káva tak spravidla vyteká príliš rýchlo, je vodová, kyslá, bez chuti a tela. Za je espresso správne pripravované si tak môžete jednoducho spočítať, správne by malo z kávovaru vytekať 25-35 sekúnd.
Podrobné informácie si môžete prečítať v našom článku o príprave espressa .
Espresso
Klasické espresso má objem 30 ± 5 ml a je pripravované na pákovom kávovaru. Takto pripravené káva je základom pre mnoho ďalších nápojov, kedy je kombinovaná najčastejšie s mliekom či vodou. Ďalším variantom espressa je doppio či anglicky double shot, jedná sa o dvojitú dávku espressa s objemom 60 ml.
Objem: 30ml, + -5ml
Šálka: 60-90ml
Základný nápoj, z ktorého sa pripravujú ostatné.
Americano
Espresso doplnené horúcou vodou, najčastejšie v pomere približne 1: 5. Táto káva sa podáva vo veľkom šálky na cappuccino s objemom 150-180 ml
Objem: cca 180 ml
Šálka: 150-180 ml
Cappuccino
Nápoj s objemom 150 až 180 ml z espressa a našľahaného mlieka. Mlieko pri šľahaní nikdy nesmie prekročiť teplotu 65 ° C, preto sa správne pripraveným kapučínom nikdy nemôžete spáliť.
Objem: 150-180 ml
Šálka: 150-180 ml
Caffè latte

Jedná sa o nápoj s objemom viac ako 250 ml. Má väčší objem a väčší podiel mliečnej peny ako cappuccino. Variantom tejto kávy je latte macchiato, pri ktorého príprave sa najprv naleje našľahané mlieko a až potom espresso.
Objem: 250-300 ml
Šálka: 280-330 ml
Flat white
Servíruje sa do šálky s objemom zhruba 160 ml a jedná sa o espresso doppio doliate mliečnou penou. Jedná sa teda o kávu podobnú cappuccine avšak s vyšším pomerom kávy.
Objem: 160 ml
Šálka: 160-180 ml
Espresso macchiato
Jedná sa o espresso v klasickom 60-90 ml šálke doliate mliečnou penou. Pomer kávy k mlieku je teda opäť vyšší, avšak používa iba klasické 30 ml espresso.
Objem: 80 ml
Šálka: 60-90 ml
Mohlo by vás zaujímať
Za použité obrázky ďakujeme webe
https://www.piccoloneexistuje.cz
-  
 Príprava kávy 
- Príprava kávy vo french presse
 - Príprava kávy Cold brew (studená káva)
 - Príprava kávy v moka kanvici
 - Príprava kávy v džezve
 - Príprava kávy vo Vacuum pot
 - Príprava filtrovanej kávy
 - Príprava kávy - Espresso - kompletný manuál
 - Príprava kávy v Aeropressu
 - Príprava zelenej kávy s pražením
 - Príprava vietnamskej kávy
 - Príprava kávy v Chemexu
 - Príprava Yerba maté v kalabasu
 - Ľadová káva na 6 spôsobov
 - Príprava kávy flat white
 - Príprava kávy frappé
 - Príprava kávy batch brew
 - Príprava kávy espresso tonic
 - Príprava kávy cappuccino
 - Príprava kávy caffe latte
 - Príprava kávy latte macchiato
 - Príprava espressa macchiato
 - Príprava kávy ristretto
 - Príprava kávy espresso doppio
 - Príprava kávy americano
 - Príprava kávy lungo
 
 
