Rebelbean Colombia William Ortiz, 250 g
Vybraná a čerstvo pražená káva Colombia William Ortiz z pražiarne Rebelbean v Brne.
ARÓNIA - BROSKEV - MANDLE
William je jedným z farmárov, ktorým sa nám minulý rok podarilo financovať vlhkomer spolu s kaviarňami, ktoré s nami veľkoobchodne spolupracujú v rámci projektu Underdog. Ide o veľmi dôležitý nástroj na kontrolu vývoja vlhkosti sušených zŕn, ktorý uľahčuje dosiahnutie konzistencie a uisťuje sa, že káva je v dobrom stave na ďalšie skladovanie a vývoz. Sme radi, že sme mohli nadviazať na minuloročnú spoluprácu a dúfame, že sa budeme aj naďalej takto rozvíjať!
Spýtali sme sa Williama: Ako je váš život spojený s kávou?
"Som tretia generácia pestovateľov kávy po starých rodičoch a rodičoch. Odkedy si pamätám, vždy som bol obklopený kávou a rozumel som celému procesu od výberu zŕn, ich klíčenia, sadenia na plantážach až po ich plné vypestovanie, ale samotnému obchodu s kávou som rozumel len málo. O to sa vždy starali dospelí, v mojom prípade otec. Ale aj keď som od malička vyrastal pri káve, chcel som, ako väčšina mojich rovesníkov, odísť z vidieka do mesta. V našej krajine máme obmedzené možnosti rozvoja na vidieku, čo platí dvojnásobne pre pestovanie kávy, pretože žijeme v závislosti od veľmi nestálych cien. Tejto neistoty sa často zbavuje farmár, preto som ako dieťa nechcel mať s pestovaním kávy nič spoločné, pretože som mal pocit, že výsledky môjho úsilia nikdy neuvidím. Ale keď som mal viac-menej 15 rokov, absolvoval som prvé kurzy o výrobe kávy a začal som sa zaujímať o pestovanie výberovej kávy.
Stále absolvujem kurzy a školenia a snažím sa zlepšovať kvalitu chuťového profilu, čo bolo vždy mojou prioritou. Začal som skúmať rôzne fermentačné procesy. Musím však povedať, že nie je ľahké zmeniť myslenie našich rodičov, hoci to chápem, keďže vždy vyznávali tradičné prístupy, teda zasadiť kávu, vypestovať ju a predať za ponúkanú cenu. No je ťažké zmeniť tento prístup. Považujem za chybu, že nehľadáme pridanú hodnotu. A to ma veľmi zaujalo. Ale postupne už vidím výsledky, s veľkým úsilím a odhodlaním sa už starám o vlastné kávovníky, môžem si dovoliť kúsok pôdy a mať niekoľko stromov pre seba a svojho brata, čo mi dáva dostatok slobody na to, aby som začal experimentovať s novými fermentačnými procesmi, ktoré nám začali prinášať lepšie chuťové výsledky. Najmä dnes pokračujem v procese štandardizácie týchto fermentácií."
Výsledkom Williamovej záľuby v rôznych typoch fermentácie je táto šarža spracovaná fermentáciou kyselinou mliečnou. Aj vďaka tomu môžete v šálke očakávať okrúhle, šťavnaté telo, zrelú ovocnú chuť s dlhou orechovou dochuťou.
Farmár: William Ortiz
Oblasť: Bruselas, San Augustin, Huila
Rozmanitosť: Ružový Bourbon
Spracovanie: Premyté, mliečna fermentácia.
Nadmorská výška: 1600-1700 m n. m.
Chicas Industry
Chuťový profil: višňa, broskyňa, mandľa
Mohlo by vás zaujať aj
LB PLACEHOLDER