GourmetCoffee Specialty Peru Monterverde 250g
Premytá káva s čistým a vyváženým profilom, ktorý zvýrazňuje tóny čerešní, červeného pomaranča a čokolády. Vďaka jemnej kyslosti a sladkosti je táto káva skvelou voľbou pre filtrované metódy.
Nadmorská výška: 1400 - 2000 m n. m.
Vituya, Chiliquin, provincia Amazonas
Odroda: Viliquita: Bourbon, Catuai, Caturra, Typica
Poľnohospodársky podnik: Comité Vituya Monteverde
Pražiareň: Beansmith
Spracovanie: pranie
Skóre pri kupovaní : 86,5
Chuť: čerešňa, červený pomaranč, čokoláda
Čo je kávová špecialita pre labužníkov?
Je to výberová káva, ktorú sme starostlivo vybrali a pražiareň Beansmith ju pre nás upražila. Existuje mnoho definícií, SCA (Select Coffee Association) konkrétne uvádza, že ide o kávu, ktorá v odbornom hodnotenízískala najmenej 80 bodov zo 100 a neobsahuje žiadne významné chuťové chyby. Pri našich výberových kávach vždy nájdete aj 100 % transparentnosť (farmy, dovozca, pražiareň a predajca).
Čo je na našich výberových kávach iné?
Nečakajte výraznú horkosť kávy, pretože sú pražené ľahšie ako bežné kávy. Spravidla v nich nájdete viac ovocných chutí. Všetky naše kávy sú primárne určené na domácu prípravu ako filtrovaná káva, ale to neznamená, že nemôžu byť zaujímavé v moka kanvici.
Tip na prípravu
Nepíšeme presnú hrubosť mletia, pretože každý mlynček ju má inú, ale môžete skúsiť mletie, aby ste dostali približne to, čo my nižšie. Je to však naozaj jeden z mnohých rôznych prípadov. Je to len akýsi odrazový mostík.
Kvapkanie 18g (60ml bloom), 250ml spolu za 2:30min.
Informácie od farmára
Peru je významným producentom vysokokvalitnej kávy, najmä organickej arabiky, a je najväčším vývozcom tejto kávy na svete. Káva sa v krajine začala pestovať v 18. storočí, ale vývoz sa rozvinul až koncom 19. storočia, keď Peru začalo zásobovať európsky trh po výskyte kávovej hrdze spôsobenej nedostatkom kávy v Indonézii. Medzi svetovými vojnami sa pôda prerozdelila miestnym poľnohospodárom, čo viedlo k rozvoju produkcie kávy.
Najrozšírenejším spôsobom spracovania je úplne premytý proces, pri ktorom sa kávové čerešne najprv rozvláknia, potom sa fermentujú a sušia na slnku na vyvýšených lôžkach alebo v sušiarňach. V poslednom čase sa rozšírili aj sušiace skleníky a parabolické lôžka. Po vysušení sa káva predáva v pergamenovej forme družstvám alebo sprostredkovateľom, ak poľnohospodári nie sú členmi družstiev.
Vzhľadom na izolovanosť a malú rozlohu fariem potrebujú poľnohospodári na dosiahnutie trhu buď sprostredkovateľov, alebo družstvá. Členstvo v družstvách poskytuje ochranu pred vykorisťovaním a lepší príjem, ale len 15 - 25 % poľnohospodárov je členmi družstiev.
EAN: 8594206184111
Mohlo by vás zaujať aj
LB PLACEHOLDER