GourmetCoffee Speciality Burundi Gakenke 250g
Nadmorská výška: 1 670 - 1 800 m n. m.
Región: Kayanza, Gatara
Odroda: Red Bourbon
Farma: Gakenke
Mesiace zberu : marec - júl 2024
Pražiareň: Beansmith
Dovozca: Sucafina
Čo je špecialitou GourmetKafé?
Je to výber káv, ktoré sme starostlivo vybrali a pražiareň Beansmith ich pre nás upražila. Existuje mnoho definícií, SCA (Select Coffee Association) konkrétne uvádza, že ide o kávy, ktoré v odbornom hodnotenízískali najmenej 80 bodov zo 100 a neobsahujú žiadne významné chuťové chyby. Pri našich výberových kávach vždy nájdete aj 100 % transparentnosť (farmy, dovozca, pražiareň a predajca).
Čo je na našich výberových kávach iné?
Nečakajte výraznú horkosť kávy, pretože sú pražené ľahšie ako bežné kávy. Spravidla v nich nájdete viac ovocných chutí. Všetky naše kávy sú primárne určené na domácu prípravu ako filtrovaná káva, ale to neznamená, že nemôžu byť zaujímavé v moka kanvici.
Čím nás táto káva zaujala?
Tip na prípravu
Presnú hrubosť mletia nepíšeme, pretože každý mlynček ju robí inak, ale môžete skúsiť mletie, aby ste dostali približne to, čo máme nižšie. Je to však naozaj jeden z mnohých rôznych prípadov. Je to len akýsi odrazový mostík.
Kvapka 18g (60ml bloom), 250ml spolu za 2:30min.
Informácie od farmára/dovozcu
Gakenke bola postavená v roku 1991. Závod s 224 sušiacimi lôžkami dokáže spracovať až 750 ton za sezónu. Má 2 flotačné nádrže, 10 fermentačných nádrží a 2 namáčacie nádrže. Sušiace pole má 150 vyvýšených lôžok.
Stanica má 1 780 registrovaných farmárov, ktorí sa rozprestierajú na 22 kopcoch v obci Gatare v provincii Kayanza. Sú organizovaní v skupinách po 30 ľudí na čele s vedúcim výrobcom, ktorý uľahčuje komunikáciu a organizáciu so stanicou.
Väčšina kávovníkov v Burundi je z kvalitatívnych dôvodov odroda Red Bourbon. Vzhľadom na čoraz menšiu rozlohu kávovníkových plantáží je v Burundi veľmi veľkým problémom starnutie podpníkov. S cieľom podporiť poľnohospodárov pri obnove ich plantáží spoločnosť Greenco nakupuje semená od Inštitútu agronomických vied v Burundi (ISABU), zakladá škôlky a predáva sadenice poľnohospodárom za cenu nižšiu ako náklady.
BPočas sezóny zberu sa káva zbiera selektívne ručne. Čerešne sa plávajú v malých vedrách, aby sa skontrolovala ich kvalita. Kvalitné čerešne sa potom ručne triedia a odstraňujú sa poškodené, nedozreté a prezreté čerešne. Čerešne sa potom sušia 3 až 4 týždne na sušiacich stoloch v jednej vrstve. Počas sušenia zberači prechádzajú čerešne a hľadajú chybné kusy. Po vysušení sa pergamen zabalí do vriec a odvezie do skladu. Odborníci v laboratóriu spoločnosti Greenco posudzujú každú šaržu a zabezpečujú sledovateľnosť počas celého procesu.
EAN: 8594206183787
Mohlo by vás zaujať aj
LB PLACEHOLDER