- Dominik Škoda
- 3380 zobrazenie
- 0 komentáre
Viedenská káva je elegantná klasika, ktorá poteší nielen milovníkov silnej kávy, ale aj tých, ktorí radi maškrtia. Spája výrazné espresso s jemne vyšľahanou smotanou, ktorá vytvára lahodný kontrast chutí aj textúr. Ideálna na nedeľné popoludnie, návštevu alebo ako dezert v šálke.
Čo je to viedenská káva
Viedenská káva (nemecky Wiener Melange alebo Einspänner) má viacero podôb. U nás najčastejšie označuje čiernu kávu (často dvojité espresso) podávanú v pohári alebo šálke, na ktorej je sladká šľahačka namiesto mlieka. Nápoj sa často dopĺňa kakaom, čokoládovými hoblinkami alebo škoricou.
Suroviny a pomôcky
- 1 porcia čerstvo pripraveného espressa (alebo 2 porcie pre silnejšiu chuť)
- 50–100 ml smotany na šľahanie (min. 30 % tuku)
- Voliteľne: cukor, kakao, strúhaná čokoláda alebo škorica
- Pohár alebo šálka na espresso
- Šľahač alebo ručná metlička
Postup prípravy viedenskej kávy
- Pripravte espresso – ideálne v pákovom kávovare, moka kanvičke alebo French presse. Malo by byť silné a aromatické.
- Vyšľahajte smotanu – nie úplne do tuha. Cieľom je jemná, polotekutá textúra, ktorá sa dá ľahko vrstviť a piť.
- Nalejte kávu do pohára – hneď po príprave, aby bola horúca.
- Navrch opatrne navrstvite šľahačku – napríklad pomocou lyžičky. Vytvoríte tak typický dvojfarebný efekt.
- Podľa chuti ozdobte – kakaom, čokoládou alebo škoricou.
- Nepodávajte s lyžičkou – viedenská káva sa pije cez šľahačku, nie premiešaná.
Tipy a variácie
- Pre sladšiu chuť môžete osladiť kávu pred pridaním smotany.
- Namiesto klasickej šľahačky možno použiť aj ochutenú smotanu (napr. vanilkovú).
- Ak použijete bezkofeínovú kávu, potešíte aj večerných hostí alebo tých, ktorí sa vyhýbajú kofeínu.
Ktorú kávu zvoliť?
Odporúčame použiť výraznú 100 % arabicu s bohatým arómou alebo zmes arabiky a robusty pre silnejší základ. U nás nájdete výberové zrnové kávy, ktoré sú ako stvorené na viedenskú prípravu.
Zhrnutie
Viedenská káva je jednoduchá na prípravu, efektná na pohľad a lahodná na chuť. Skvele sa hodí na chvíle oddychu aj na slávnostnejšie príležitosti. Stačí kvalitné espresso a čerstvá šľahačka – a malý kávový zázrak je na svete.
Komentáre (0)