Čo o tejto káve hovorí pražiareň Fathers?
Peru je vychádzajúcou hviezdou vo svete kvalitnej kávy. Stáva sa pravidelnou súčasťou ponuky vybraných pražiarní kávy na celom svete. Nemala by chýbať ani v našej ponuke! Káva z Peru má vynikajúce chuťové vlastnosti a kvalita jej zŕn sa z roka na rok zvyšuje. Rovnako dôležitým dôvodom, prečo rozširujeme náš sortiment kávy z tejto juhoamerickej krajiny, je jej významné partnerstvo s kávou Falcon v regióne El Diamante.
Partia č. 5 od farmára Rogera Chilcóna je našou druhou tohtoročnou kávou z Peru. Môžete sa tešiť na šálku plnú tropického ovocia a sirupovej sladkosti.
Výrobca - Všetky tri hektáre pôdy, ktoré Roger vlastní a na ktorých pestuje žlté odrody Catuaí a Caturra, sa nachádzajú v nadmorskej výške viac ako 1 900 metrov v okolí dediny San Jose de Lourdes. Roger je zodpovedný aj za pestovanie, zber a spracovanie kávy svojich príbuzných, ktorí žijú neďaleko. Dedina San Jose de Lourdes sa nachádza v regióne El Diamante, ktorý je najbližšou oblasťou pestovania kávy v Jaene. Táto oblasť je jednou z mála v oblasti, kde sa zachovali nevyrúbané lesy. Vďaka tomu má bohatú flóru a faunu potrebnú pre správnu biodiverzitu a stabilitu pôdy pri pestovaní kávy. V lesoch sú ukryté aj pramene, ktoré sú zdrojom pitnej vody pre samotné mesto Jaén.
Spracovanie - Po ručnom zbere sa čerešne nechajú cez noc kvasiť v uzavretých plastových vreciach. Šťavy, ktoré sa počas tohto procesu uvoľňujú, sa vstrebávajú do zŕn a pomáhajú vytvárať ovocný profil káv Roger's. Aby bola chuť kávy ešte ovocnejšia, po vylúpaní sa zrná ešte 24-36 hodín fermentujú v nádržiach. Týmto procesom káva získava charakteristické tóny tropického ovocia a citrusovú kyslosť. Všetka káva sa potom suší vo vetraných skleníkoch na afrických lôžkach.
Odroda - Caturra je trpasličí prírodný hybrid odrody Bourbon. Prvé zmienky a rastliny pochádzajú z Brazílie z polovice 50. rokov 20. storočia. Poľnohospodári si ju rýchlo obľúbili pre jej malý vzrast, pretože im umožňovala vysadiť viac rastlín na menšom priestore, a tým zvýšiť ziskovosť farmy. Caturra má skvelú chuť, ale bohužiaľ je veľmi náchylná na choroby. Žltá Catuai je kríženec dvoch odrôd - Caturra a Mundo novo. Jej nízky vzrast v kombinácii s vysokým výnosom je dôvodom, prečo je medzi poľnohospodármi taká obľúbená. Pôvodne sa vyskytoval v Brazílii, odkiaľ sa v 70. rokoch 20. storočia rozšíril do celej Latinskej Ameriky.
Krajina: Peru
Región: El Diamante
Spracovateľský závod: Falcon coffees Peru Warehouse
Nadmorská výška: 1900 m n. m.
Žlté Catuaí, Caturra
Spracovanie: umyté
Chuťový profil: Mango Lassi, sušené figy, kvetinová vôňa, jablková kyslosť