Fathers Coffee Nicaragua - Bethania Anaerobic, 300g
Fathers Coffee Nicaragua - Bethania Anaerobic, 300g

Fathers Coffee Nicaragua - Bethania Anaerobic, 300g

Vypredané
17,90 €
S DPH

Táto sladká káva s krásnou plnou chuťou je výsledkom starostlivej starostlivosti sestier Any a Marty, ktoré sa o rodinnú farmu starajú už v tretej generácii.

Zelené jablko, mandle, med, mandarínka

Chcete kávu namlít?
Vypredané
detail_vyhody_heureka.png Hodnotenie na Heureke 98% detail_vyhody_doprava_zdarma.png Doprava zdarma nad 85€
detail_vyhody_vse_skladem.png Všetko skladom detail_vyhody_cerstve_prazena.png Káva pražená každý týždeň
Odporúčaná príprava
Filtr
Spôsob spracovania
Suché (natural)
Kyslosť
stredná
Stupeň praženia
svetlé
Kávovník
100% Arabica
 

Krajina: Nikaragua

Región: El Suyatal, Macuelizo, Nueva Segovia

Spracovateľský závod: Finca Bethania

Nadmorská výška: 1300 - 1400 m n. m.

Red Catuai

Spracovanie: Anaeróbne prírodné

SpoločnosťFinca Bethania bola založená v roku 1991 v regióne Nuva Segovia v blízkosti mesta Ocotal v severnej časti krajiny. Na 42 hektároch pestujú sestry Ana a Martha odrody caturra, maracaturra, catuai, catimor a java. Všetku kávu na farme pestujú ekologickým spôsobom podľa noriem RFA (Rainforest Alliance) a v roku 2020 postavili skleník na pestovanie experimentálnych dávok a jemnejších odrôd kávy.

Cesta k produkcii kávy však bola tŕnistá. Revolúcia v rokoch 1975 - 1979 zasiahla celú krajinu, ale najhoršie na tom bola oblasť hraničiaca s Hondurasom. Rodina Any a Marthy utiekla do USA a po šiestich rokoch sa vrátila, aby zistila, že vláda zhabala všetok ich majetok. Jediné, čo dostali späť, bol ich dom.

Do roku 2015 rodina predávala svoje čerešne miestnemu spracovateľovi, ale po dlhom období nespokojnosti s výkupnou cenou za kilogram sa sestry rozhodli postaviť si v Ocotale vlastný spracovateľský závod.

Novovybudovaný spracovateľský závod Cafetos de Segovia slúži nielen na spracovanie kávy Bethania, ale aj pre farmy 47 okolitých pestovateľov. V čase najrušnejšieho zberu pracuje v spracovateľskom závode 70 ľudí, ktorí môžu naraz spracovať a usušiť 3 000 kvintalov kávy (1 kvintál = 46 kg).

Približne 80 % kávy sa spracúva pranou metódou, malá časť suchou (alebo prírodnou) metódou a v posledných rokoch začali experimentovať s anaeróbnou metódou, ktorú môžete ochutnať tu.

Po vylúpaní sa zrná rozložia na betónovú plochu, ktorá je pokrytá čiernou sieťkou, aby sa zabránilo tomu, že zrná budú ležať priamo na betóne. Sušenie sa začína5 až 6 dní na priamom slnku, potom sa káva presunie do tieňa. Pracovníci spracovateľskej stanice kávu každé 3 - 4 hodiny prebaľujú, pretože slnko je v tejto nízkej nadmorskej výške (menej ako 900 m) naozaj silné a mohlo by spôsobiť prasknutie pergamenu (vonkajšieho obalu), čo by malo za následok riziko chuťových chýb.

Mohlo by vás zaujať aj

LB PLACEHOLDER