Nadmorská výška: 1200-2100 m n. m.
Spôsob spracovania: prírodný
Región: Cajamarca
Odroda: Catuai
Farma: Huabal
Majiteľ : Edilberto Torres Sanchez
Balenie: 250 g
Pražiareň: Beansmith's
Čo je GourmetCoffee Specialty?
Je to skutočný výber kávy, ktorú pre nás starostlivo vybrala a upražila výberová pražiareň Beansmith's. Existuje mnoho definícií, jedna z tých konkrétnejších od SCA (Select Coffee Association) uvádza, že ide o kávy, ktoré v odbornom hodnotení získali aspoň 80 bodov zo 100 a nemajú presne uvedené chuťové chyby. Pri našich výberových kávach nájdete aj 100 % transparentnosť (farmy, dovozca, pražiareň a predajca).
Čo je na našich výberových kávach iné?
Nečakajte výraznú horkosť kávy, pretože sú pražené ľahšie ako bežné kávy. Spravidla v nich nájdete viac ovocných chutí. Všetky naše kávy sú primárne určené na domácu prípravu ako filtrovaná káva, ale to neznamená, že nemôžu byť zaujímavé v moka kanvici.
Čím nás táto káva zaujala?
Ponorte sa do každodenného rituálu s našou kávou s čokoládovým nádychom, ktorá pochádza z netradičnej krajiny pre výberovú kávu. A čo je lepšie ako dopriať si túto kávu v nedeľu popoludní u babičky, kde sa spája teplý koláč a rodinná pohoda. :-)
Tip na prípravu
Nepíšeme presnú hrubosť mletia, pretože každý mlynček ju má inú, ale môžete skúsiť mletie tak, aby ste dostali približne to, čo my nižšie. Je to však naozaj jeden z mnohých rôznych prípadov. Je to len akýsi odrazový mostík.
Kvapka 18g (60ml bloom), 250ml spolu za 3min
Informácie od dovozcu
Edilberto Torres Sanchez je druhou generáciou pestovateľov kávy zo San Antonia, Huabal. Na svojej farme v nadmorskej výške 1600 m pestuje catuai a castillo. Kávu spracováva prevažne samozásobiteľským spôsobom už 3 - 4 roky. Zrelé čerešne sa sušia 25 až 30 dní na rašelinových lôžkach.
Huabal v provincii Cajamarca v Jaéne je jednou z najsilnejších oblastí z hľadiska členov a kvality. S nadmorskou výškou 1200 - 2100 m n. m. a pestovateľmi väčšinou nad 1800 m n. m. má obrovský potenciál, hoci infraštruktúra bráni jeho plnému využitiu. Najzraniteľnejší sú výrobcovia, ktorí nie sú združení - t. j. nie sú členmi družstva, združenia alebo organizácie - a predstavujú 75 % výrobcov v severnom Peru. Mnohí výrobcovia v Huabale obnovili svoje farmy pomocou catimoras. Novšia výsadba caturry, bourbonu a catuai dáva nádej na vyššie výnosy a lepšiu kvalitu. Huabal sa rozprestiera v niekoľkých pohoriach, kde sa klimatické podmienky a pôda môžu veľmi líšiť: niektoré oblasti majú vlhké a mokré podmienky a červenú africkú pôdu, iné sú suché a horúce. To všetko prispieva k rôznorodým a lahodným profilom šálok a niektorým veľmi komplexným kávam.
Niečo o Peru
V Peru sú pestovatelia kávy citliví na zmeny na trhu a často im chýba odborná príprava a motivácia produkovať kávu vyššej kvality z dôvodu nedostatkuotec prémiových odmien. Preto sme sa rozhodli zmeniť spôsob nákupu kávy a spolupracovať priamo s pestovateľmi v Peru. To nám umožní kontrolovať a zlepšovať kvalitu a zabezpečiť finančnú transparentnosť. Takto môžeme platiť vyššie ceny za kávu a zabezpečiť spravodlivé odmeny pre pestovateľov.