- Dominik Škoda
- 6829 zobrazenie
Majú svojich skalných priaznivcov a skalných odporcov. Na čo si dať pozor pri výbere ochutenej kávy?
Mnohí milovníci deep L a kávičkári sú proti akémukoľvek dochucovaniu nápoja, ktorého prirodzenú chuť vyhľadávajú a považujú ju za absolútne dokonalú. Majú nepochybne pravdu a typickú chuť kávy nijako neskombinujú s inými príchuťami.
Nie je však málo tých, ktorí si z času na čas alebo dokonca celkom pravidelne doprajú ochutenú kávu.
Ako ochutiť kávu?
Najčastejšie sa kávové príchute ponúkajú vo forme.
-
syrupy
-
kapky
A na výber budete mať množstvo príchutí, pričom medzi najobľúbenejšie mimo mliečnych alebo Alpro alternatív určite patria: vanilka, karamel, slaný karamel, kokos, pistácie a tekvica.
Okrem konkrétnej príchute by ste sa však mali pozrieť aj na to, či výrobok obsahuje cukor alebo umelé sladidlá. To je rozhodujúci faktor, ktorý určuje, či si dáte kávu ako kalorickú bombu, alebo nápoj, ktorý nenaruší váš energetický príjem.
Existujú príchute s nulovým obsahom kalórií a cukrov. Prípadne sú niektoré sirupy extrémne nízkokalorické, takže na etikete uvidíte, že v 100 g je len 5 kcal.
Takže je na vás, do akej miery riešite príjem kalórií (chudnutie) alebo či sa potrebujete vyhnúť cukru zo zdravotných dôvodov (cukrovka). Existuje aj možnosť pre tých, ktorí nemajú radi tzv. prázdne kalórie a radi by sa vyhli aj umelým sladidlám...
Dajte šancu koreniam
Rôzne koreniny môžu káve dodať zaujímavú chuť, bez toho, aby ste sa museli obávať obsahu kalórií. V skutočnosti korenie v tomto ohľade neťaží výsledný nápoj.
Vyskúšajte škoricu alebo kardamón, skvelé by boli aj vanilkové zrnká alebo zázvor a dokonca si môžete kúpiť špeciálne kávové korenie obsahujúce škoricu, kardamón, nové korenie a klinčeky. Stačí pridať štipku do horúceho nápoja a uvidíte, ako sa vôňa korenia nádherne zmieša s vôňou kávy.
