- Dominik Škoda
- 6232 zobrazenie
Pre niektorých je káva piccolo neexistujúci nápoj, iní tvrdia, že si kávu piccolo pravidelne doprajú vo svojej obľúbenej kaviarni.
Podobne ako existencia yettiho nebola nikdy spoľahlivo dokázaná a mnohí odborníci jeho existenciu jednoznačne popierajú, skutoční odborníci na kávu si stoja za svojím tvrdením, že káva piccolo neexistuje. Podľa nich je to len obyčajné espresso. Napriek tomu sa tento pojem v našej krajine uchytil a nebude ťažké nájsť očitých svedkov, ktorí kávu piccolo videli na vlastné oči. Ako je to možné?
Český fenomén s talianskymi koreňmi
Taliansky výraz "piccolo" (v preklade "malý") sa v porevolučnej ére uchytil v českých kaviarňach. Turisti z Apeninského polostrova sa zhrozili nášho poňatia kávy a naučili sa objednávať "malé" - teda "piccolo" espresso. Tento termín sa udomácnil v českých lúkach a hájoch, hoci do kávovej terminológie určite nezapadá.
Obľúbená u protinožcov
Ale zďaleka nie sme jediní, kto si objednáva oficiálne neexistujúcu kávu. Káva Piccolo je v Austrálii prekvapivo populárna. Pod kontroverzným pojmom sa skrýva ristretto so šľahačkou.
Keď ide o piccolo, tak jedine latté
Ak na vás barista niekde zakričí, že "piccolo neexistuje", môžete oponovať tvrdením, že piccolo latté existuje. A budete mať pravdu. Odborníci tento kávový nápoj definujú ako jeden diel espressa (20-30 ml) a dva diely našľahaného mlieka (40-60 ml). Výsledkom je, že piccolo má silnejšiu kávovú chuť ako latté, ale je menej intenzívna ako čisté espresso.
A náš názor na humbuk okolo kávy piccolo?
V čom sa zhodneme, že káva by mala byť kvalitná, správne pripravená, chutná a evokovať priateľstvo všetkých, ktorí sa pri nej stretnú? Niekedy je jednoducho čas zbytočne sa neškľabiť, ale radšej si vychutnať skvelý kofeínový nápoj s dobrými priateľmi.
